Bezig met laden...

     X

     Arbocatalogi voortaan maximaal 6 jaar geldig

     Naast marginale ook inhoudelijke toetsing

     arbo, arbocatalogus, werk, inspectie swz, veilig, gezond

     Arbocatalogi zijn instrumenten om specifiek per branche gezond, veilig en plezierig werk vorm te geven en zo aan de Arbowet te voldoen. Organisaties, teams en medewerkers hoeven daarmee niet meer ieder voor zich het wiel uit te vinden. Volgens de nieuwe beleidsregel Arbocatalogi van Inspectie SWZ is elke Arbocatalogus voortaan maximaal 6 jaar geldig.

     Geldigheidstermijn
     Al vanaf de ontwikkeling van de eerste catalogi ontstond er veel verschil in kwaliteit. De ene arbocatalogus beschreef vele concreet en praktisch uitgewerkte oplossingen, de ander slechts enkele algemene maatregelen. De ene catalogus werd regelmatig aan nieuwe wettelijke voorschriften, wetenschappelijke en technische ontwikkelingen aangepast, de andere bleef na de plaatsing geheel hetzelfde. Daardoor is moeilijk vast te stellen of een catalogus nog actueel is. Of dat een arbocatalogus van een andere branche betere informatie levert. 

     Deze onduidelijkheden en verschillen heeft nu tot de regel geleid dat elke catalogus na uiterlijk 6 jaar opnieuw moet worden getoetst. Branches met arbocatalogi ouder dan 5 jaar ontvangen van de Inspectie een brief met het verzoek hun catalogus binnen één jaar te actualiseren en/of opnieuw voor toetsing aan te bieden.

     Inhoudelijke  controle
     In 2008 voerde de Inspectie SZW slechts een marginale toets uit op ingeleverde arbocatalogi. Via een quickscan werd bekenen of de catalogus begrijpelijk, logisch en niet in strijd met de Arbowet was. Sinds een eerdere wijziging van de beleidsregel in 2016 toetst de Inspectie ook inhoudelijk. De Inspectie onderzoekt of met de oplossingen aan de Arbowet wordt voldaan, of de oplossingen voldoen aan de stand der wetenschap en techniek en of de arbeidshygiënische strategie is gevolgd. Wie nu een arbocatalogus indient, ontvangt eventueel verbetersuggesties en eisen retour, van het verzoek om bijvoorbeeld meer informatie toe te voegen over de arbobeleidscyclus, het verdiepende onderzoek naar werkdruk toten met de verplichte beleidsonderwerpen rondom ongewenst gedrag.

     Verder moet in de arbocatalogus vermeld zijn of bij de oplossingen met specifieke categorieën medewerkers rekening is gehouden, en zo ja, op welke wijze. En moet duidelijk zijn welke oplossing bij welk specifiek wettelijk voorschrift hoort.

     Voldoen aan de Arbowet
     Om nu een positieve toets te bereiken is er dus meer nodig. Bij een positieve toets blijft de arbocatalogus in de bijlage bij de beleidsregel vermeld. De branche moet bij de arbocatalogus vermelden dat er een positieve toets is. En voor welke arbovoorschriften de arbocatalogus positief getoetst is. Branches zullen actuele oplossingen en inzichten in hun catalogus moeten verwerken om een positieve toets te verdienen. 

     Catalogi die de toets niet doorstaan verwijdert het ministerie uit de bijlage bij de beleidsregel. Dat geldt ook als de branche de catalogus niet binnen 6 maanden ter toetsing aanbiedt of niet opnieuw worden aangeboden. Bij een positieve toets ontvangt de branche een vermelding met haar catalogus in de bijlage bij de beleidsregel. In dat geval kunnen organisaties er wél vanuit gaan dat ze door de oplossingen te volgen aan de Arbowet voldoen.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): usace

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets