Bezig met laden...

     X

     Einde aan groei flex?

     Demografische trend sterker dan cyclus

     vast, flex, baan, werknemer, werkgever, contract, economie

     Het aantal flexbanen is voor het eerst in tien jaar geslonken, aldus het Financieele Dagblad op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Minder flexbanen en meer vaste dienstverbanden is een van de doelstellingen van de nog in te voeren arbeidsmarktwet van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vaste contracten lijken weer in de lift.

     Dat er druk zou komen op het aantal flexibele banen, bleek al eerder. Cijfers van branchevereniging ABU lieten al in november 2018 een daling zien in het aantal gewerkte uren van werknemers die via uitzendorganisaties actief zijn. Het CBS kijkt breder dan alleen de uitzendcijfers en neemt ook detachering mee, dat nog een groei doormaakte.

     Dat het aantal flexbanen daalt en het aantal vaste banen groeit, is opmerkelijk. Traditioneel was het altijd zo dat werkgevers in tijden economische krimp en mager herstel de voorkeur hadden voor flex en vaste contracten liever vermeden. Dit vanwege de risico’s van het hebben van mensen in vaste dienst in economisch zwakke tijden. Pas bij meer vertrouwen in de bestendigheid van de economische groei waren werkgevers bereid om meer mensen in vaste dienst nemen.

     Economische cyclus
     Zo was het eerst. De relatie tussen de economische cyclus en het aantal vaste banen lijkt doorbroken. Ondanks de naar beneden bijgestelde ramingen van de economische groei voor dit jaar (van 2,5 procent naar 2% en vervolgens naar 1,4% in een periode van ongeveer zes maanden),  geven werkgevers toch de voorkeur geven aan vaste contracten.

     De reden hiervoor is demografisch van aard. De uitstroom van arbeidskrachten is groot door de vergrijzing en er zijn onvoldoende nieuwe werknemers om aan de vraag te voldoen. Ook niet in de nabije toekomst. Nu het er op lijkt dat de demografische trend belangrijker is dan de economische cyclus, wordt de doelstelling van de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van Koolmees al gerealiseerd.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): arena

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets