Bezig met laden...

     X

     Burn-out geen beroepsziekte

     Werkgerelateerd probleem, volgens WHO

     beroepsziekte, burn-out, who, bedrijfsarts, werknemer, stress, werk

     De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een fout gemaakt in de communicatie over de herziene lijst International Classification of Diseases (ICD-11). De organisatie heeft burn-out niet gedefinieerd als beroepsziekte, maar als een ‘werkfenomeen’. De definitie van een burn-out is echter wel uitgebreid.
      
     Op de eigen website schrijft de WHO hierover in een verklaring: 'Burn-out is included in the 11th Revision of the International Classification of Diseases (ICD-11) as an occupational phenomenon. It is as such not classified as a medical condition.'

     De nieuwe definitie volgens de WHO luidt: 'Burn-out is a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed. It is characterized by three dimensions: 1) feelings of energy depletion or exhaustion; 2) increased mental distance from one’s job, or feelings of negativism or cynicism related to one’s job; 3) and reduced professional efficacy. Burn-out refers specifically to phenomena in the occupational context and should not be applied to describe experiences in other areas of life.'

     Geen beroepsziekte
     Met andere woorden: de WHO definieert burn-out dus niet als beroepsziekte, zoals de organisatie eerder per abuis naar buiten bracht. Maar de wereldgezondheidsorganisatie heeft wel aandoeningen toegevoegd aan de WHO-lijst. Bij die toevoegingen gaat het onder meer om dwangmatig seksueel gedrag, gameverslaving en online-gokverslaving. Echt anders op de nieuwe lijst is dat transgender zijn niet meer staat vermeld als psychische stoornis, maar als een lichamelijke conditie.

     De nieuwe ICD-11 vervangt per 1 januari 2022 de huidige ICD-10. In die ICD-10 stond burn-out ook al vermeld, maar minder uitgebreid.

     Nieuwe NVAB-richtlijn
     In Nederland staat de definitie van burn-out sinds 2011 vermeld in de richtlijnen van bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) verwacht de herziene richtlijn "Psychische problemen" binnenkort te publiceren.

     De richtlijn bevat onder meer gespreksadviezen voor bedrijfsartsen. Die adviezen zijn erop gericht om mensen met een burn-out te begeleiden naar herstel en terugkeer naar het werk. Daarnaast zijn ze bedoeld om werkgevers te kunnen adviseren over een passende aanpak.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): bark

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets