Bezig met laden...

     X

     Betalingsmoraal verslechtert, vooral in mkb

     Termijn gestegen tot 45 dagen

     debiteur, betaling, betalingstermijn, incasso, innen, betalen, mkb

     De betalingsmoraal in het bedrijfsleven verslechtert snel, vooral mbk neemt geen tegenmaatregelen. Terwijl vorig jaar ondernemingen elkaar nog binnen een maand betaalden, is dat nu verslechtert tot 47 dagen, meldt een rapport van credit manager Intrum. Ook het percentage van de omzet dat moet worden afgeschreven is aanzienlijk hoger dan een jaar geleden: 2,6 procent in plaats van 1,5 procent. Dat betekent volgens Intrum dat jaarlijks zo'n 14 miljard euro niet terugvloeit in de economie.
      
     Sinds de wettelijke betalingstermijn is vastgesteld op maximaal 60 dagen lijken betalingstermijnen juist langer te worden,' stelt het rapport. Bijna de helft van de bedrijven verwacht binnen vijf jaar een nieuwe economische crisis. 'Toch wordt met die verwachting door het mkb nauwelijks iets gedaan. Eén op de drie mkb'ers neemt geen maatregelen om slechte betaling bij een eventuele crisis op te vangen.' Het grootbedrijf bereidt zich daarentegen wel goed voor, meer dan 90% neemt maatregelen.

     De economische voorspoed lijkt bedrijven nonchalanter te maken. 'Ze zitten financieel gezien minder achter hun klanten aan en betalen zelf ook later. Maar late betalingen zorgen voor liquiditeitsproblemen en belemmeren bedrijven in hun groei. Vooral het percentage afschrijvingen baart zorgen. Dit is door een toename van 1,1% opgelopen naar 2,6%. Een stevige indicatie dat de betalingsmoraal verslechtert, aldus Intrum.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): maysik

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets