Bezig met laden...

     X

     Mkb voelt zich onterecht cyberveilig

     Gevolgen voor productiviteit en reputatie vaak ernstig

     cyberveilig, ransom, phishing, hack, it, ICT, veilgheid, data

     Tweederde van de de mkb-bedrijven maakt zich weinig zorgen om cyberveiligheid, ondanks dat de helft werd aangevallen. Meer dan de helft van het mkb denkt dat zijn onderneming geen interessant doelwit is voor digitale dreigingen, volgens onderzoek van Allianz. Toch was een op de vijf het afgelopen jaar het doelwit van een cyberaanval, waarvan bijna de helft meerdere keren.

     Interessant genoeg komt het percentage bedrijven dat zich veilig waant exact overeen met het percentage bedrijven dat denkt voldoende maatregelen te hebben getroffen om het bedrijf te beschermen tegen een cyberaanval: 53%.

     Tweederde van de bedrijven laat het aan de medewerkers zelf over om uit te zoeken of en hoe er gevaar dreigt. Toch vindt 40% dat ze onvoldoende bewust zijn van de mogelijke gevolgen van een cyberaanval voor het bedrijf. 

     Impersonatieaanval
     En er is reden tot zorg. Zo is bijvoorbeeld het aantal impersonatieaanvallen is in een jaar tijd wereldwijd met bijna 70% toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het jaarlijkse State of Email Security-rapport van Mimecast. De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek onder 1.025 IT-beslissers in diverse landen, waaronder Nederland.

     Volgens het rapport komt dit type aanval - waarbij cybercriminelen zich voordoen als iemand anders om doelwitten te misleiden - 67% vaker voor dan een jaar geleden. Bijna driekwart van de getroffen organisaties liep hierdoor directe schade op in de vorm van klantverlies (28%), financiële schade (29%) en gegevensverlies (40%). 

     Dit type aanval wordt op grote schaal toegepast in onder meer de financiële sector en de maakindustrie. Goede e-mailbeveiliging biedt bescherming, maar uiteindelijk is het slechts één onderdeel van een overkoepelende strategie. 

     Negatief effect
     Zes op de tien respondenten verwachten dat aanvallen via e-mail in het komende jaar een negatieve impact op de bedrijfsvoering hebben. Phishingaanvallen zijn de meest voorkomende dreiging. Maar liefst 94% van de ondervraagden werd in de afgelopen 12 maanden slachtoffer van phishing of spearphishing. Meer dan de helft zag een toename van het aantal phishingaanvallen.

     Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal ransomware-aanvallen die de bedrijfsvoering verstoren met ruim een kwart is gestegen. Ongeveer de helft van de ondervraagden kreeg als gevolg van een ransomware-aanval te maken met een downtime van twee tot drie dagen. Bijna een derde meldde zelfs een downtime van vier tot vijf dagen.

     Weerbaarheid
     De onderzoeksdata bevatten ook een aantal opvallende uitkomsten over de Nederlandse situatie:
     • Nederlandse organisaties melden bovengemiddeld vaak (32,6%) reputatieschade als gevolg van impersonatieaanvallen via e-mail, wereldwijd is dat 26%. Directe financiële schade en gegevensverlies worden hier minder vaak genoemd.
     • Nederland loopt achter op het gebied van cyberveiligheid. Slechts 37% heeft hier een strategie voor, tegenover ruim 46% wereldwijd. Wel zijn veel Nederlandse organisaties van plan in het komend jaar zo'n strategie uit te rollen (19%) of later (10%). 24% is daar nu al mee bezig.
     • De gebrekkige aandacht voor cyberveiligheid is opvallend. Een fors deel van de Nederlandse organisaties meldt namelijk schade door een gebrek aan weerbaarheid tegen cyberaanvallen en storingen. Bijvoorbeeld doordat werknemers minder productief zijn (36%) of door gegevensverlies (30%).
     • Ook als het gaat om trainingen om het veiligheidsbewustzijn te vergroten scoort Nederland lager dan andere landen. Slechts 16% van de Nederlandse ondervraagden traint het personeel continu om cyberaanvallen te herkennen. Het wereldwijde gemiddelde ligt op ruim een kwart.
     • Nederlandse organisaties hechten relatief weinig belang aan kennis over bedreigingen. Volgens ruim een kwart van de Nederlandse respondenten is kennis over bedreigingen nu al 'extreem belangrijk' voor de eigen organisatie, wereldwijd is dat bijna 45%.

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): perp

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets