Bezig met laden...

     X

     EU breidt het kraam-, ouderschaps- en zorgverlof uit

     Minimumregels vastgesteld per 2022

     kraamverlof, ouderschapsverlof, mantelzorg, minimum, flexibel, EU,werk
     Het Europees Parlement heeft dit voorjaar een richtlijn aangenomen die minimumeisen bevat voor kraamverlof, ouderschapsverlof en mantelzorgverlof. Elke Europese werknemer krijgt uiterlijk in 2022  recht op: 10 dagen kraamverlof direct na de bevalling van zijn of haar partner, minimaal 4 maanden ouderschapsverlof, waarvan 2 betaald, 5 dagen mantelzorgverlof per jaar en recht op flexibel werken

     Kraamverlof
     Partners krijgen recht op minimaal tien dagen kraamverlof na de bevalling. De werkgever moet over die periode ten minste het loon betalen dat wordt uitgekeerd bij ziekte. De nieuwe regeling gaat ook gelden voor partners van gelijk geslacht in landen waar dat nationaal is geregeld, zoals in Nederland.
     In Nederland is het kraamverlof voor partners sinds 1 januari 2019 uitgebreid van twee dagen (met behoud van loon) tot maximaal vijf dagen (de wekelijkse arbeidsduur van de werknemer). Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby nog eens vijf weken aanvullend geboorteverlof krijgen, van twee dagen tot maximaal zes weken. In die periode hebben partners recht op een uitkering van UWV ter hoogte van 70% van het (maximum)dagloon. Nederland voldoet daarom volgend jaar al aan de nieuwe richtlijn, als het ‘aanvullende partnerverlof’ van vijf weken wordt ingevoerd.

     Ouderschapsverlof
     De nieuwe richtlijn bepaalt ook dat beide ouders recht krijgen op vier maanden ouderschapsverlof, waarvan twee maanden betaald. De hoogte van de toeslag mag het land zelf bepalen, maar moet op een zo’n niveau zijn, dat gezinnen ‘een fatsoenlijke levensstandaard’ kunnen behouden. Landen mogen zelf beslissen wie het verlof financiert.
     Op dit moment hebben Nederlandse werknemers die ouder of verzorger zijn, recht op ouderschapsverlof voor hun kinderen die jonger dan 8 jaar zijn. Dit is onbetaald, tenzij in de cao of arbeidsvoorwaarden andere afspraken staan. Het huidige ouderschapsverlof duurt 26 weken. De werknemer mag zelf bepalen hoe hij het ouderschapsverlof verdeelt en opneemt. De uren mogen ook gespreid worden opgenomen, tot de 8e verjaardag van het kind.

     Mantelzorg
     In de nieuwe richtlijn krijgen werknemers ook recht op vijf dagen mantelzorgverlof per jaar. Dit verlof is bedoeld voor werknemers met zieke familieleden die zorg en ondersteuning nodig hebben. 
     Op dit moment kunnen werknemers in Nederland hun werkgever vragen om verlof om iemand te kunnen verzorgen. Het kortdurend zorgverlof van maximaal twee weken per jaar wordt door de werkgever doorbetaald, het langdurig zorgverlof van maximaal zes weken per jaar is onbetaald, tenzij er in de cao andere afspraken staan. 

     Flexibel werken
     Alle werkende ouders met kinderen tot 8 jaar en alle mantelzorgers hebben het recht om de volgende flexibele werkregelingen aan te vragen:
     • verminderde werktijden
     • flexibele werkuren
     • flexibiliteit op de werkplek
     Op dit moment hebben Nederlandse werknemers al de mogelijkheid om op grond van de Wet flexibel werken (Wfw) te vragen om aanpassing van de arbeidstijden, arbeidsduur en arbeidsplaats. 
      
     Het goedgekeurde voorstel (490 stemmen voor, 82 stemmen tegen, 48 onthoudingen) bepaalt minimumvereisten die alle lidstaten moeten toepassen. De nieuwe regels moeten formeel nog door de Europese Raad worden goedgekeurd. Daarna moeten alle 28 Europese lidstaten de regels binnen drie jaar opnemen in hun nationale wetgeving (uiterlijk in 2022).


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): jtm

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets