Bezig met laden...

     X

     Per 1 januari 2020 een nieuwe KOR

     Kleineondernemersregeling verandert

     Kleineondernemersregeling, KOR, ondernemer, zelfstandige, zzp'er, btw

     De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kunnen ondernemers of zelfstandigen gebruiken als hun omzet onder de 20.000 euro blijft.
      
     De huidige regeling is een belastingvermindering en gebaseerd op het bedrag aan af te dragen btw. Deze regeling kan in 2019 nog worden gebruikt. Dit kan als het saldo van ontvangen btw minus betaalde btw minder is dan 1.883 euro per jaar. U draagt dan minder of soms zelfs helemaal geen btw af. De KOR staat alleen op alleen voor natuurlijk personen (eenmanszaak) of bij samenwerking van natuurlijke personen (vof of maatschap).

     Omzetgerelateerd vanaf 2020
     Vanaf 2020 is een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting van kracht. Deze is te gebruiken als de omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro. Het maakt niet uit of de omzet bestaat uit belaste omzet of voor de omzetbelasting vrijgestelde omzet.

     Vrijwillige regeling
     Iedere ondernemer, ongeacht de rechtsvorm, kan voor de nieuwe vrijstellingsregeling kiezen. Dit geldt ook voor een vereniging of stichting. Er mag dan geen btw op de leveringen worden berekend. De btw op kosten (voorbelasting) mogen ook niet worden afgetrokken. De ondernemer mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte in te dienen. De keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of tot deze de grens 20.000 euro omzet overschrijdt.

     Overschrijden van 20.000 euro-grens
     Bij een omzet van meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar moet de btw worden berekend vanaf de levering waarmee ;de 20.000 euro-grens wordt overschreden.

     Vanaf dat moment moet ook weer de normale btw-administratie worden bijgehouden. De omzet voor overschrijding blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kan dan geen gebruik worden gemaakt van deze regeling.

     Wanneer interessant?
     Voldoet u aan de voorwaarden, dan kan het gebruik van de nieuwe KOR interessant zijn. Er hoeft immers geen btw-administratie meer te worden bijgehouden en ook geen btw-aangifte meer te doen. 

     Bij een investering kan de btw op die investering, als de ondernemer de nieuwe KOR gebruikt, niet worden verrekend als voorheffing. Heeft de ondernemer in de afgelopen 5 jaren btw op investeringen als voorheffing afgetrokken, dan krigt deze te maken met een herziening van de btw als de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaren meer is dan 500 euro. Dat bedrag aan btw moet dan worden terugbetaald. Voor investeringen in onroerend goed rekent u met 10 jaren. Een ondernemer die een pand verhuurt dat met btw is belast, kan de nieuwe KOR niet gebruiken.

     Bij veel zakelijke klanten kan, bij gebruik van de nieuwe KOR, geen btw op inkopen en zakelijk kosten worden verrekend. De 'inkoopprijs' wordt dus hoger. Om dezelfde marge te houden moet de verkoopprijs-zonder-btw worden verhoogd. Dat kan nadelig uitwerken.

     Bij veel particuliere klanten en organisaties die geen btw kunnen verrekenen wordt, bij dezelfde verkoopprijs als vóór gebruik van de nieuwe KOR, de marge hoger. Dan is de nieuwe KOR wellicht interessant.

     Bij buitenlandse klanten of transacties waarbij de btw is verlegd, moet toch aangifte omzetbelasting worden gedaan.

     Gebruikmaken van nieuwe regeling
     Ondernemers cq. zelfstandigen die de nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 2020 gebruiken moeten zich daarvoor vóór 20 november aanmelden bij de Belastingdienst. Degenen die onder de huidige KOR een ontheffing van administratieve verplichtingen hebben gaan automatisch over naar de nieuwe regeling.

     Meer informatie over de nieuwe KOR.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): jawo

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"




     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen



     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets