Bezig met laden...

     X

     Economie koelt af, arbeidsmarkt volgt op afstand

     Groei aantal werklozen stijgt, groei aantal vacatures daalt

     arbeidsovereenkomst, werkgever, werknemer, arbeidsmarkt werkloos

     De groeipiek van de economie is voorbij, we gaan naar een lager groeitempo, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De arbeidsmarkt koelt echter nog niet in dezelfde mate af. De spanning op de Nederlandse arbeidsmarkt is zelfs verder toegenomen. Per honderd werklozen waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 93 vacatures, berekende het CBS. In de voorgaande drie maanden waren dat nog 88 vacatures per honderd werklozen.
      
     Meer vacatures
     De toegenomen spanning komt doordat het aantal vacatures ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 6000 toenam tot 284.000. Tegelijkertijd daalde het aantal werklozen met 11.000 tot 305.000, het laagste aantal sinds het CBS kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt publiceert. De werkloosheid over het tweede kwartaal komt daarmee uit op 3,3%.

     Wie een baan zoekt, heeft in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg de grootste keuze uit vacatures. In die laatste sector steeg het aantal openstaande vacatures het voorbije kwartaal bovendien het hardst. Ook in de bouw en horeca stijgt de vraag naar personeel. In de financiële dienstverlening gingen juist banen verloren, aldus het CBS.

     Het aantal werkenden met een vast contract nam het afgelopen kwartaal ook toe. Op jaarbasis nam het aantal vaste werknemers met 193.000 toe tot 5,5 miljoen. Dat is nog wel minder dan in de jaren vóór de economische crisis. De jarenlange toename van het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, zoals zzp’ers en oproepkrachten, is in de eerste twee kwartalen gestagneerd.

     Meer werklozen
     Het aantal werklozen is sinds mei gestegen, met gemiddeld 4000 per maand naar 313.000 in juli. De stijging deed zich uitsluitend voor in de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar en 25 tot 45 jaar, aldus het CBS.

     Het werkloosheidspercentage kwam uit op 3,4%, gelijk aan juni. Die mensen hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. In juli waren er 9 miljoen werkenden. In totaal nam het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk de afgelopen drie maanden met 10.000 per maand toe.
     4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 5000 per maand afgenomen.

     UWV verstrekte eind juli 234.000 werkloosheidsuitkeringen. Dat zijn 45.000 uitkeringen minder dan een jaar geleden. In vergelijking met juni 2019 is het aantal WW-uitkeringen met bijna 9000 afgenomen. De instroom in de WW in de eerste zeven maanden van het jaar is met 196.000 nieuwe uitkeringen 1 procent lager dan de instroom van 2018 over dezelfde periode.

     Schaarste
     Ondanks het groeiende aantal werklozen, heeft nog altijd een kwart van de ondernemers moeite om geschikt personeel te vinden. Al sinds midden vorig jaar schommelt dat percentage rond de 25%.

     In de zakelijke dienstverlening zijn de personeelsproblemen relatief het hoogst. In die sector heeft een derde van de ondernemers problemen. In de delfstoffenwinning hebben ondernemers de minste moeite om personeel te vinden.

     In het tweede kwartaal van 2019 zijn 61.000 méér mensen actief opzoek naar een baan dan in het eerste kwartaal van dit jaar, zo blijkt uit cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, dat onder meer arbeidsmarktdata levert aan bedrijven. Het hogere aantal werkzoekenden betekent meer concurrentie tussen de kandidaten. Naast het gegeven dat het aantal werkzoekenden is gestegen, daalt het aantal mensen dat actief is benaderd voor een baan. Deze zogenoemde ‘sourcingsdruk’ is een belangrijke voorspeller van de schaarste op de arbeidsmarkt. Sollicitanten moeten vaker zelf opzoek naar een baan. De luxe positie van afwachten lukt nog wel in de IT en engineering, maar in bijvoorbeeld in finance, marketing en sales zit, moeten baanzoekers zelf actief de markt op.

     Minder vaste contracten
     Volgens Intelligence Group zijn werkgevers ook minder geneigd een vast contract aan te bieden. In het tweede kwartaal van 2019 zijn minder vaste contracten verleend dan in het kwartaal daarvoor. Tegelijkertijd is het aantal tijdelijke contracten toegenomen. De onderhandelingspositie van sollicitanten wordt langzamerhand minder goed.

     De cijfers zijn in lijn met andere signalen dat de arbeidsmarkt aan het afkoelen is. Zo is voor het eerst sinds 2015 het aantal werklozen weer licht opgelopen, is de groei van het aantal vacatures vertraagd en daalt het aantal uitzenduren.

     In 2019 wordt een daling van het aantal vacatures verwacht ten opzichte van 2018. Dat neemt niet weg dat het aantal vacatures vooralsnog historisch hoog is en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt. 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): jdh

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets