Bezig met laden...

     X

     Sterke stijging topinkomens

     CEO verdient 30x meer dan werknemer

     inkomen, loon, loonsverhoging, loonkloof, belonen, arbeidsvoorwaarden
      
     De topinkomens in Nederland zijn vorig jaar sterk gestegen. De totale beloning van de bestuursvoorzitters steeg vorig jaar gemiddeld met 7,2 procent tot 1,83 miljoen euro. De gemiddelde loonkloof tussen top en werkvloer in het bedrijfsleven is wel stabiel gebleven. De gemiddelde Nederlandse CEO ontvangt 30 keer meer inkomen dan diens gemiddelde werknemer.

     De loonkloof is het grootst bij Unilever, maar liefst 283 keer zoveel. De top vijf CEO-verdieners was: Shell met 20,1 miljoen euro, Wolters Kluwer met 13,7 miljoen, Booking.com met 12,7 miljoen, Unilever met 11,7 miljoen en Heineken met 9 miljoen, zo blijkt uit jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant.

     Meer dan twee jaar geen loonsverhoging
     Ondanks de economische rugwind van de laatste jaren gaan werknemers er niet op vooruit qua loon. Uit onderzoek van vacaturesite Indeed blijkt dat werknemers er qua loon niet op vooruit zijn gegaan, ondanks de economische groei van de laatste jaren. Bijna de helft van de werknemers geeft aan al minstens twee jaar geen loonsverhoging te hebben gekregen.

     Hoewel de lonen volgens onder meer het IMF onvoldoende zijn gestegen de afgelopen jaren, zijn Nederlanders wel tevreden met hun salaris. Op de vraag hoeveel ze per jaar meer zouden moeten verdienen voor een comfortabel leven, zegt ruim een derde dat dit bij het huidige salaris al kan. Bijna een op de vijf respondenten zegt nog tussen de 2500 en 5000 euro per jaar nodig te hebben voor een comfortabel leven. Slechts iets meer dan anderhalf procent zegt hiervoor jaarlijks meer dan 10.000 euro extra salaris te willen. Opvallend is dat met name respondenten boven de zestig jaar aangeven geen extra geld nodig te hebben voor een comfortabel leven. Dit percentage ligt bij dertigers juist het laagst. 

     Bijna 60 procent is niet van plan om in de komende twaalf maanden om salarisverhoging te vragen. De belangrijkste reden is dat respondenten aangeven dat hun werkzaamheden gelijk zijn gebleven, gevolgd door tevredenheid over het huidige salaris. Een op de tien geeft aan geen salarisverhoging te durven vragen. Twee op de vijf heeft liever meer vrije dagen heeft dan meer geld, maar een bijna even zo groot percentage wil het liefst salarisverhoging.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): yot

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets