Bezig met laden...

     X

     Meer kleine mkb-bedrijven 

     1,1 miljoen microbedrijven met een tot tien werkenden

     mkb, bedrijf, micro, financiering, ondernemer, eenmanszaak, micro

     De toename in bedrijvigheid bestaat voor het overgrote deel uit microbedrijven. Aan het begin van het derde kwartaal waren er 1,16 miljoen mkb-bedrijven actief, bijna 335.000 meer dan tien jaar geleden. In de informatie- en communicatiesector zijn er in die periode relatief de meeste bedrijven bijgekomen. Vier op de tien mkb-bedrijven is ouder dan tien jaar. 

     De toename bestaat voor het overgrote deel uit microbedrijven, ruim 330.000 van de bijna 335.000 die er in de afgelopen tien jaar bij kwamen. Van deze microbedrijven, met een tot tien werkzame personen, zijn er nu ruim 1,1 miljoen. Het aantal bedrijven met tien tot 250 werkzame personen is met 52.000 bedrijven in 2019 ongeveer gelijk aan dat van begin 2009.

     Filmproducenten en vloggers
     In de informatie- en communicatiesector nam het aantal bedrijven met 67% het sterkste toe in tien jaar tijd. Zowel het aantal eenpitters als het aantal bedrijven met meer werkzame personen nam toe. Zo steeg het aantal IT-dienstverleners aanzienlijk en verdubbelde het aantal filmproducenten en vloggers bijna. Dit zijn voornamelijk eenmanszaken.

     In de handel kwamen er tienduizenden webwinkels bij, voornamelijk eenmanszaken. In de industrie en vooral bouwnijverheid nam het aantal mkb-bedrijven met 10 tot 250 werkzame personen af, maar kwamen er meer microbedrijven voor terug, zodat per saldo er meer bedrijven actief zijn in deze bedrijfstakken. In de industrie vertienvoudigde het aantal bierbrouwerijen. In het vervoer kwamen er veel pakketbezorgers bij.

     Alleen in de horeca nam het aantal mkb-bedrijven met meer dan 10 werkzame personen sterker toe dan het aantal microbedrijven.

     Grotere bedrijven gemiddeld ouder
     Op 1 januari van 2019 bestonden 467.000 bedrijven tien jaar of langer. Dit is 41,2% van het aantal mkb-bedrijven op deze peildatum. Vijf jaar eerder (in 2014) was 37% van de mkb-bedrijven tien jaar of ouder.

     Naarmate bedrijven groter zijn, bestaan ze gemiddelde langer. In het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) is bijna 80% van de bedrijven ouder dan tien jaar. Onder de zzp’ers is ruim 34% langer dan tien jaar actief. Dit aandeel is hoger dan in 2014. In het grootbedrijf van de business economy bestond 81%t van de bedrijven begin dit jaar tien jaar of langer. Er waren op dat moment 60 grootbedrijven jonger dan drie jaar (3,2% van het aantal grootbedrijven).

     In de industrie was op dat moment meer dan de helft van de mkb-bedrijven tien jaar of ouder (51,1%). In de bouw en de handel had ongeveer 47% van de mkb-bedrijven deze leeftijd. Mkb-bedrijven jonger dan drie jaar waren er begin dit jaar vooral in de verhuur en overige zakelijke diensten (25%) en bij bedrijven actief in vervoer en opslag (24,4%).
      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): myvaar

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets