Bezig met laden...

     X

     Rekenen aan fiets van de zaak

     Administratie eenvoudiger

     fiets, administratie lease, zakelijk, forfaitair

     Voor een fiets van de zaak gaat vanaf 2020, net als bij een leaseauto, een forfaitaire bijtelling gelden voor privégebruik. Dat betekent dat werkgevers geen administratie meer hoeven bij te houden voor ter beschikking gestelde fietsen. Bij een ter beschikking gestelde fiets, is de fiets het eigendom van de werkgever. Momenteel is zo’n fiets onbelast als de werknemer deze alleen gebruikt woon-werk-verkeer. Als hij de fiets ook privé gebruikt, wordt door de belastingdienst de waarde in het economisch verkeer van het privégebruik van die fiets gezien als belastbaar loon van de werknemer.

     Huidige rekenmethode
     Voor werkgevers betekent dat, dat zij van de werknemer moeten vernemen hoeveel privékilometers er gereden zijn. Dit bedrag wordt vervolgens vermenigvuldigd met het fiscaal onbelaste bedrag aan kilometervergoeding voor fietsen (0,19 euro per kilometer, 2019). Een eigen bijdrage van de werknemer voor het privégebruik wordt van dit bedrag weer afgetrokken. Zowel medewerker als werkgever moeten dus een flinke administratie bijhouden.

     Rekenvoorbeeld:
     Een medewerker heeft een fiets ter waarde van 719 euro ter beschikking gekregen van haar werkgever. Zij fietst 3 keer per week een afstand van 5 kilometer aan woon-werk-verkeer. Daarnaast gebruikt ze de fiets ook voor boodschappen (2x per week 2 kilometer) en rijdt ze ’s ochtends en ’s avonds een kilometer om, om de kinderen naar school te brengen. Wekelijks fietst ze ook naar haar ouders, die een dorp verderop wonen (8 kilometer). Voor het gemak in dit voorbeeld neemt de werkgever onderhoud en verzekering voor zijn rekening. De kilometers die de vrouw privé rijdt moeten als volgt worden geadministreerd:
     3x per week 2 kilometer (heen en terug) i.v.m. kinderopvang = 6 x 0,19 = 1,14 euro
     2x per week 4 kilometer (heen en terug) i.v.m. boodschappen = 8 x 0,19 =1,52 euro
     incidenteel: 16 kilometer (heen en terug) i.v.m. bezoek ouders = 16 x 0,19 =  3,04 euro
     Dat betekent dat wekelijks 5,70 euro bij haar loon wordt geteld.

     Nieuwe rekenmethode: 7 procent bijtelling
     In 2020 worden de regels voor een ter beschikking gestelde fiets makkelijker. Werkgevers die een normale fiets of elektrische fiets (speed pedelec) ter beschikking stellen aan een medewerker, gaan rekenen met een forfaitaire bijtelling van 7% per jaar voor het privégebruik van de fiets. De regels zijn dus vergelijkbaar met een leaseauto van de zaak.

     Rekenvoorbeeld:
     Dezelfde medewerker rijdt op dezelfde fiets ter waarde van 719 euro. Jaarlijks wordt nu 7% van die waarde (50,33 euro per jaar of 4,19 euro per maand) bij haar loon geteld. De medewerkster is dus aanzienlijk goedkoper uit.

     Zelfs als de fiets 2000 euro zou hebben gekost is zij nog goedkoper uit. Bovendien hoeft niemand meer de complexe administratie rond het privégebruik van de fiets bij te houden. De forfaitaire bijtelling geldt overigens ook als de fiets alleen voor woon-werk-verkeer wordt gebruikt. De onbelaste kilometervergoeding vervalt.

     Eigen fiets
     Op dit moment ontvangen medewerkers die met de eigen fiets naar het werk komen een onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro per kilometer. Deze 0,19 euro per kilometer vergoedt alle kosten die met de fiets te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van verzekeringen, onderhoud, degelijke sloten. Dit blijft ook in de nieuwe situatie het geval. De vergoeding of verstrekking van een fiets blijft ook in 2020 belast loon. Werkgevers kunnen een fiets alleen (deels) onbelast vergoeden vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

     Fietsenlease
     Net als voor auto’s kan het zinnig zijn om een een leaseplan voor fietsen van de zaak te hebben. Op die manier wordt het mogelijk de fiets van de zaak een standaard onderdeel van de arbeidsvoorwaarden te maken en onder gelijke voorwaarden aan de medewerkers aanbieden. Voor werkgevers betekent dat vaak dat zijn de fietsen tegen gunstigere kosten en voorwaarden kunnen inkopen en dat zij onderhoudscontracten en verzekeringen goedkoper kunnen afsluiten.


     Redactie TQL (bron: CM-web)

     Illus.(cc): sall

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets