Bezig met laden...

     X

     Overnamegolf in logistieke dienstverlening

     Opkomst e-commerce aanjager

     logistiek, dienstverlening, overname, fusie, sector, e-commerce

     Binnen de logistieke sector is de laatste tijd een overnamegolf gaande. Zowel wereldwijd als in Nederland is het aantal transacties toegenomen. Het zijn niet enkel kleine bedrijven die worden overgenomen. Ook grote namen ontkomen niet aan de overnamegolf.

     Wereldwijd werden in het eerste halfjaar in de sector transport en logistiek 123 fusies en overnames gerealiseerd. Dat is een stijging van bijna twintig procent  ten opzichte de tweede helft van 2018. Dat blijkt uit cijfers van consultant PwC. De totale waarde van de fusies en overnames bedroeg 63,4 miljard dollar.

     Aandeel logistiek in overnamegolf
     De totale waarde van alle transacties komt neer op $63,4 miljard. Binnen de markt is het vooral de logistieke sector die de aanjager vormde voor de groei. Logistiek en wegvervoer hadden met 37% het grootste aandeel in de transacties.

     Ook in Nederland is een heuse overnamegolf zichtbaar. In het afgelopen halfjaar hebben zo’n twintig deals plaatsgevonden. Zo fuseerden begin dit jaar onder meer logistieke dienstverleners Visbeen en Post-Kogeko, twee partijen die al jarenlang hadden samengewerkt. Verder werd koelvrieshuis Varekamp Coldstores overgenomen door Nowee Fresh Logistics Holding en was het een maand later de beurt aan postbezorger PostNL, die branchegenoot Sandd kocht voor een bedrag van €130 miljoen. En ook logistiek en ketenbeheerbedrijf Ceva werd begin 2019 ingelijfd, door CMA CGM.

     Opkomst e-commerce
     Er zijn in Nederland verschillende trends zichtbaar, die mede bepalend zijn voor de toename aan fusie- en overnameactiviteit binnen de logistieke sector.

     Allereerst spelen de beschikbare middelen een sterke rol in het stijgend aantal overnames en fusies. Bedrijven hebben meer geld voor investeringen ter beschikking dan enkele jaren geleden. Er worden tegenwoordige robuuste omzetten gemaakt. Het is ook goedkoper om geld te lenen bij de bank. 

     Een andere trend is de opkomst en verdere omarming van e-commerce in de markt. Dit zorgt voor nieuwe spelregels in het logistieke domein. De snelste en makkelijkste manier die spelregels eigen te maken is door te fuseren met een deskundige partij op het gebied van e-fulfilment of deze over te nemen.

     Toenemende eisen verladers, nieuwe concurrenten
     De derde trend is het steeds stijgende eisenpakket dat verladers aan logistieke dienstverleners stellen. Dienstverleners proberen daaraan tegemoet te komen via schaalvergroting. Bovendien duiken almaar nieuwe concurrenten op in de markt, vaak met innovatieve logistieke oplossingen. Die nieuwe concurrenten - bedrijven als Flexport of Uberfreight - kunnen vanuit de bedreiging die zij vormen, maar ook vanuit de kansen die deze bieden, een reden zijn om een overname of fusie te overwegen. 

     Logistiek experts verwachten dat de hausse aan overnames en fusies in de markt voorlopig nog wel even doorzet, in elk geval op de korte termijn. Ook zal er binnen de branche meer samenwerking te zien zijn tussen logistieke dienstverleners.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): dcca

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets