Bezig met laden...

     X

     Rechtszaken om verhandelen dual-use-goederen

     Exportvergunning vereist

     export, dual-use, vergunning, douane, uitvoer, transport, douanerecht
      
     Bedrijven die zonder vergunning producten verschepen naar niet-EU-landen krijgen steeds meer met rechtsvervolging te maken. Producten zoals bijvoorbeeld aceton, een ultrasone luidspreker om bepaalde dieren te verjagen, gasturbines en een sterke computer kunnen door kwaadwillenden misbruikt worden voor militaire doeleinden. Export naar bepaalde landen is dan ook verboden, dan wel gebonden aan een speciale vergunning. Het Openbaar Ministerie treedt steeds harder op als bedrijven in de fout gaan. Hoge boetes, werkstraffen en soms celstraf zijn niet ongebruikelijk.

     Tweeledig gebruik
     De uitvoer van zogenoemde 'dual-use-goederen' is verboden tenzij het bedrijf een exportvergunning heeft. Leveranties van militaire goederen naar risicolanden zoals Syrie en Irak zijn in elk geval verboden. Voor dual-use-goederen is een lijst opgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om nucleaire goederen, maar ook om minder herkenbare categorieën als elektronica en communicatie. Ook bestaat er een meldingsplicht.

     Bedrijven die dual-use-goederen exporteren naar niet-EU-landen moeten uitzoeken wat er met de goederen gebeurt. En dat gaat vrij ver. De exporteur moet uitzoeken wie de goederen (uiteindelijk) gaat gebruiken (bestaat de universiteit voor wie de sterke rekencomputer is bestemd wel?) en met welk doel. bestaat er een kans dat de producten van het ene land naar het andere (verboden) land worden doorgevoerd? Er is dan ook een end-userverklaring nodig. bedrijven meoten dus grondig onderzoke doen en dit documenteren. 

     Strengere naleving
     Het team Precursoren, oorsprong, strategische goederen, sanctiewetgeving (POSS) van de Douane houdt toezicht op de naleving van de regels rond de export van dual-use-goederen. Ook beoordeelt ze of chemische stoffen verwerkt kunnen worden in een massavernietigingswapen.

     Het OM heeft overtredingen van de dual-use-wetgeving tot speerpunt gemaakt. Het parket van Amsterdam heeft ook een specifieke officier die zich met dit soort zaken bezighoudt. Het gaat om meerdere rechtszaken per jaar, daar waar er eerder geen waren. Er worden ook geen schikkingen meer aangegaan. Ook lopen er sinds 2017 meer opsporingsonderzoeken. Zo is onderzoek gedaan naar Nederlandse bedrijven, die ondanks Europese sancties, heimachines leverden aan de Krim. Die heimachines werden gebruikt bij de bouw van de brug die van Rusland naar de Krim loopt.

     De Europese Commissie publiceerde in juli een nieuw document rondom dual-use-handel. In het Europees Douanerecht bestaat geharmoniseerde wetgeving. Bij de uitvoering kunnen lidstaten echter dat lidstaten steeds hun eigen afweging maken met per lidstaat wisselende interpretaties en voorwaarden. In dit nieuwe document staat is beschreven hoe processen het beste kunnen worden ingericht, zodat er ook waarborgen zijn over de bestemming van de goederen.


     Redactie TQL (Rtlznieuws)

     Illus.(cc): ptra

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets