Bezig met laden...

     X

     Sollicitant bluft zich door sollicitatie

     Helft solliciteert ongekwalificeerd op functies

     sollicitant, opleiding, functieprofiel, kwalificatie, salaris, baan

     Sollicitanten zijn zich erg bewust van het feit dat het niet meevalt om vacatures te vervullen. Ze stellen daarom hogere eisen en tillen ook niet al te zwaar aan de functie-eisen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Brunel. Iets meer dan de helft durft door de huidige arbeidskrapte op banen te solliciteren waarvoor zij niet de juiste opleiding hebben gevolgd. Onder twintigers ligt dit percentage zelfs op 65 procent.

     Hogere eisen
     Het lijkt erop dat sollicitanten door de personeelstekorten hoger durven in te zetten bij sollicitatiegesprekken. Naast een hoger salaris, durven zeven op de tien ondervraagden ook betere secundaire arbeidsvoorwaarden te eisen. 74 procent van de ondervraagden zegt door de krapte op de arbeidsmarkt bereid te zijn om een hoger salaris te vragen dan voorheen. Vooral mannen schromen niet om een hoger salaris (79%) en betere secundaire arbeidsvoorwaarden (77%) te vragen. Waar vroeger alleen over het salaris en de reiskostenvergoeding werd onderhandeld, zijn leaseauto’s, extra vakantiedagen en onbetaald verlof tegenwoordig ook allemaal zaken die besproken worden.

     Niet alleen sollicitanten zijn veeleisender geworden. Ook werknemers die al in dienst zijn bij bedrijven laten vaker het achterste van hun tong zien. 42% van de respondenten zegt door de krappe markt kritischer te zijn geworden ten opzichte van zijn of haar baas. Mensen die in de bouw werken (59%) en ICT’ers (48%) blijken het mondigst te zijn naar leidinggevenden.
      
     Keerzijde
     Hoewel veel werknemers baat lijken te hebben bij de gevolgen van het arbeidstekort ondervinden zij ook de nadelen ervan. Zo vindt een ruime meerderheid (54 procent) dat er te vaak mensen worden aangenomen die niet aan het functieprofiel van een baan voldoen. In de retail en de (zware) industrie is zelfs tweederde van de ondervraagden deze mening toegedaan. 
      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): dodell

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets