Bezig met laden...

     X

     Bedrijfsafsplitsing ongunstiger dan aankoop activa

     Spin-off vormt uitzondering

     fusie, overname, msci-index, activa, afsplisten, koop, verkoop

     Ondernemingen die bedrijfsonderdelen afstoten hebben moeite om waarde toe te voegen en presteren aanzienlijk slechter (gemiddeld 7 procentpunt lager) dan de MSCI World Index. Ondernemingen die activa kopen, vergaat het daarentegen stukken beter. Dat blijkt uit een monitor van Willis Towers Watson die is opgesteld in samenwerking met Cass Business School. Op basis van de koersontwikkeling heeft 53 procent van de bedrijven die bedrijfsonderdelen van een andere onderneming hebben gekocht in de eerste helft van 2019, beter gepresteerd dan de marktindices. En wel met gemiddeld 1 procentpunt.

     Schril contrast
     Deze marginaal betere prestaties op basis van de aandelenkoers staan in contrast met bedrijven die een deel van hun activiteiten hebben afgestoten. 63 procent hiervan heeft aanzienlijk slechter gepresteerd – gemiddeld genomen 7 procentpunt lager – dan hun MSCI-index. Hoewel de bedrijven die onderdelen afstoten over de gehele linie waarde verliezen, heeft de aankoop van afgestoten bedrijfsonderdelen en spin-offs een zeer gunstig effect op de prestaties van de overnemende partij.

     Prestaties van verkopende bedrijf
     Uit het onderzoek bleek eveneens dat de omvang van hetgeen wordt afgestoten een impact op de prestaties van het verkopende bedrijf hadden. Bedrijven die 0 tot 5 procent van hun totale bedrijfswaarde hebben afgestoten, presteerden in de eerste helft van 2019 slechter dan hun markt, gemiddeld 0,8 procentpunt lager. Dit liep op tot een 6,9 procentpunt lagere score voor bedrijven die 5 tot 15 procent van de waarde van hun ondernemingswaarde hebben afgestoten en een 6,3 procentpunt lagere score voor bedrijven die meer dan 15 procent hebben afgestoten.

     Lange termijn
     De langetermijntrend voor ondernemingen die delen van hun bedrijf afstoten, is tot nu toe weinig rooskleurig gebleken. Hun prestaties over de afgelopen drie jaar zijn 3,6 procentpunt lager en in het laatste decennium 2,8 procentpunt lager dan het sectorgemiddelde. Het onderzoek toonde tevens aan dat het aantal afgestoten bedrijfsonderdelen met een waarde van meer dan 50 miljoen dollar in de eerste helft van dit jaar, is gezakt naar het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. Er waren 251 transacties in de eerste helft van 2019, tegenover een halfjaarlijks gemiddelde van 314 in het afgelopen decennium.

     Spin-offs vormden de enige soort deals die deze negatieve trend wist te doorbreken voor bedrijven die een deel van hun activiteiten hebben afgestoten. Zij realiseerden een positieve score van 1 procentpunt ten opzichte van de index.

     Timing
     Gabe Langerak, hoofd M&A van Willis Towers Watson voor West-Europa: 'De meeste bedrijven zijn gericht op de aankoop van assets, niet op de verkoop ervan. Dit betekent dat beslissingen om over te gaan tot verkoop vaak op het verkeerde moment of op de verkeerde manier worden genomen. Dat blijken vaak erg dure fouten.'

     Langzame deals blijven gebruikelijker dan snelle deals (60 versus 40 procent) en dragen mogelijk bij aan de negatieve trend. Vertraging in de afhandeling kan namelijk wijzen op verlies van cruciaal talent, interne strubbelingen of stakeholders die de logica achter de deal in twijfel trekken. Ondanks deze uitdagingen zullen bedrijven naar verwachting onder druk blijven staan om proactief kapitaal te beheren en activiteiten af te stoten om hun productassortiment te stroomlijnen. Daarnaast zullen activistische beleggers sommige bedrijven blijven pushen om assets af te stoten teneinde bedrijfsgroei te stimuleren en aandeelhouderswaarde te creëren.

      
     Redactie TQL 

     Illus.(cc): auri

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets