Bezig met laden...

     X

     Groei economie zet door op iets lager niveau

     Vooral investeringen belangrijke factor

     groei, economie, investeringen, export, banen, eurozone, sector

     De economische groei in het eerste kwartaal van 2019 bedroeg 0,5%, net als in het vierde kwartaal van 2018 (toen tegen verwachting). En terwijl zowel ondernemers als consumenten hun optimisme al flink hadden teruggeschroefd. Met name de handelsoorlog en zwak presterende industrie zorgden mondiaal voor wat pessismisme. De gevreesde zwakkere groei voor Nederland in het eerste kwartaal van 2019 bleef echter uit, mede vanwege verrassende prestaties van de economie van de eurozone, het belangrijkste afzetgebied voor Nederlandse exporteurs. Het Nederlandse cijfer kwam boven het gemiddelde van het eurogebied (0,4%) uit.

     Investeringen drijvende kracht
     De groei werd in Nederland voornamelijk gedreven door de groei van de investeringen (2,7%). Opvallend was een grote voorraadopbouw, wat mogelijk samenhangt met flinke gasproductie in combinatie met lage gasconsumptie (als gevolg van de zachte winter). De consument kocht in het eerste kwartaal van 2019 meer dan in het voorgaande, maar de groei was bescheiden (0,1%). De groeibijdrage van de overheidsconsumptie was deze keer met 0,1%-punt positief, maar dit lijkt nog bescheiden bij de noemenswaardige uitgavensplannen die het kabinet heeft.      De investeringen groeiden weer behoorlijk in het eerste kwartaal, na al een zeer forse toename in het vierde kwartaal van 2018. Dit was vooral te danken aan een toename van investeringen in ICT en bedrijfsgebouwen & wegen. Er werd minder geïnvesteerd in woningen.

     Zowel export als import stijgen
     Grote wereldwijde onzekerheden (zoals de handelsoorlog tussen de VS en China en de Brexit) en daarmee samenhangende groeivertraging hebben er niet voor gezorgd dat de uitvoer daalde. Wel was de groei van de uitvoer 0,5% te mager voor een netto-bijdrage van de handel (uitvoer minus invoer). De invoer steeg namelijk met een flinke 1,7%. Verder viel op dat de uitvoer van in Nederland geproduceerde producten flink afnam, terwijl de wederuitvoer, via bijvoorbeeld de haven van Rotterdam, wel steeg.

     Groei door alle sectoren
     Bijna alle sectoren droegen bij aan groei van de economie in het eerste kwartaal van 2019. De zakelijke dienstverlening (0,2%-punt) was de sector met de grootste bijdrage aan de economische groei, maar deze bedrijfstak groeide wel minder hard dan in het voorgaande kwartaal. De bouw kwam met een kleinere bijdrage van 0,2%-punt op de tweede plaats, terwijl de gas- & oliesector 0,1%-punt bijdroeg. De publieke sector, industrie en landbouw & visserij volgenden met een minieme, doch positieve bijdrage.

     Weer meer banen
     De werkgelegenheid is verder (verrassend sterk) gegroeid, hoewel langzaam een dalende trend in de toename is ingezet. Voor het negende kwartaal op rij komen er weer ten minste 50.000 banen bij in Nederland, nu in het eerste kwartaal 56.000. Gedurende 2018 zijn er in totaal 252.000 banen bijgekomen. Doordat er steeds minder mensen langs de kant staan, zal ook in de resterende kwartalen van 2019 de werkgelegenheidsgroei wat lager uitvallen.

     Krapte op de arbeidsmarkt stijgt verder
     Personeelstekorten zijn inmiddels voor meer dan een kwart van de ondernemers de belangrijkste belemmering. Begin 2019 is de krapte op de arbeidsmarkt dus nog verder toegenomen. Dat bleek ook uit het aantal werklozen afgezet tegen het aantal vacatures: waren er in 2013 nog 7,1 werklozen per vacature, in het eerste kwartaal van 2019 waren dat er slechts 1,1. Dat is een nieuw record.

     Grote krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een betere onderhandelingspositie van werkenden. Zo stijgt per saldo het aantal werkenden met een vaste contract flink, nu ook weer in het eerste kwartaal van 2019. Het zijn voornamelijk hoogopgeleiden die als eerste weten te profiteren.

     Nederland boven het eurozone gemiddelde
     De Nederlandse economie groeit in het eerste kwartaal van 2019 weer harder dan het eurozone gemiddelde, net als in het voorgaande kwartaal. Dit terwijl onze belangrijkste handelspartner Duitsland na een slecht vierde kwartaal met nauwelijks groei met 0,4% nu ook weer op rond het Europese gemiddelde presteert .     De Nederlandse economie groeide volgens nieuwe cijfers in 2018 met een zeer forse 2,6%. Al met al is ook met het bekend worden van de cijfers over het eerste kwartaal van 2019 de verwachting dat de Nederlandse economie in het jaar 2019 op een wat normaler tempo draait, na twee zeer sterke jaren van bijna 3% groei.

     Lees meer 


     Redactie TQL (ING)

     Illus.(cc): hays

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets