Bezig met laden...

     X

     Arbeidsmarkt nog krapper

     Overzicht moeilijk vervulbare vacatures

     arbeidsmarkt, krapte, beroep, maatregelen, uwe, werving, personeel
     In steeds meer sectoren hebben werkgevers last van een personeelstekort, meldt uitkeringsinstantie UWV. Werkgevers bestempelen bijna de helft van de vacatures nu als 'moeilijk vervulbaar'. Onder meer vacatures voor verkoopfuncties, bij de overheid en in juridische beroepen blijven daardoor langer open. Bijna de helft van de vacatures is volgens werkgevers moeilijk invulbaar, wat gelijk is aan vorig jaar.

     Dit jaar is er een personeelstekort bij 140 beroepsgroepen, vorig jaar was dat nog het geval bij 80 beroepen. Het personeelstekort heeft zich inmiddels breed verspreid over de arbeidsmarkt. Voor het eerst zijn er bij de overheid te weinig stedenbouwkundigen en beleidsmedewerkers voor milieu of ruimtelijke ordening. Ook is er landelijk een tekort aan bedrijfsjuristen, advocaten en accountants. Opvallend is dat het voor steeds meer beroepen waar nauwelijks opleidingseisen voor zijn, moeilijk is om aan personeel te komen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om assemblagemedewerkers, verkeersregelaars en schoonmakers.

     Top 25
     In bijna 3 van de 4 meest gevraagde functies in Nederland (72%) is het moeilijk tot zeer moeilijk om voldoende mensen te werven. Werkgevers zitten op dit moment vooral te springen om medewerkers klantenservice, productiemedewerkers en servicemonteurs. In totaal werden er maar liefst 73.474 vacatures geplaatst voor deze drie functies in de eerste helft van 2019.

     Ondanks de afkoeling van de arbeidsmarkt is het aantal vacatures dat geplaatst wordt nog steeds op een hoogtepunt. In de eerste helft van 2019 werden bijna 1,4 miljoen (1.388.150) online vacatures aangeboden, dat is 20% meer dan in de eerste helft van vorig jaar. 

     Net als vorig jaar is medewerker klantenservice de meest gevraagde functie. Er zijn in de eerste helft van 2019 ruim 28.000 vacatures geplaatst voor medewerker klantenservice en het is lastig om hiervoor mensen te werven. De wervingshaalbaarheid is moeilijk en voor elke actief werkzoekende staan er drie vacatures voor medewerker klantenservice open.

     Veel groei in technische functies
     De functies mechanisch operator voedingsmiddelenindustrie, administratief werkvoorbereider en gemeentelijk medewerker groeiden het meest in het aantal vacatures in 2019 ten opzichte van 2018. In de top 10 grootste groeiers staan daarnaast vooral technische beroepen, zoals kabelmonteur en glasvezellasser. Deze functies passen bij de ontwikkeling in de breedbandindustrie, waarbij op steeds meer plekken in Nederland glasvezelverbindingen worden aangelegd.

     Grootste groei in vraag in vakgebied installatie, reparatie en onderhoud
     Gekeken naar het aantal vacatures in de verschillende vakgebieden, is de grootste groei bij het vakgebied ‘installatie, reparatie en onderhoud’. Het aantal vacatures groeide hier met 40% ten opzichte van vorig jaar. De meest gevraagde functies in dit vakgebied zijn servicemonteurs (21.220), monteurs (8.206) en onderhoudsmonteurs machines (7.800). De functie elektromonteur licht en kracht, groeide zelfs met 82% in het aantal vacatures. Zeker om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, is er genoeg werk voorhanden in de energiebranche, zoals het aanleggen van zonnepanelen en het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. Daarnaast is er een grote groei te zien in de vakgebieden verkoop en handel, gezondheidszorg en welzijn en engineering.

     Anders werven
     De wervingsproblemen bestaan niet alleen meer voor bekende tekortberoepen in de ICT, techniek of zorg. Werkgevers hebben ook moeite om bijvoorbeeld geschikte verkopers en juristen te vinden. Bovendien zijn er steeds meer moeilijk vervulbare vacatures voor beroepen waarvoor geen of weinig scholing benodigd is, zoals assemblagemedewerkers en schoonmakers.

     Werkgevers richten zich niet op verhoging lonen
     Veel werkgevers ondernemen actie om toch personeel te vinden voor hun lastige vacatures. Er wordt daarom meer en anders geworven. Meest genoemde maatregel is het verspreiden van de vacaturetekst via meerdere wervingskanalen. Ook zet meer dan een vijfde van de werkgevers referral recruitment in. Een andere populaire maatregel is de inzet van een headhunter of werving- en selectiebureau. Het salaris of andere arbeidsvoorwaarden aanpassen noemt slechts 3% van de werkgevers. En verder opvallend: 20% van de werkgevers zet geen extra stapje als een vacature moeilijk blijkt te vervullen. 

     Personeelsbehoud
     Maar werkgevers moeten evengoed aandacht schenken aan personeelsbehoud. Daar zetten (met name kleine) organisaties zich echter veel minder voor in. Iets meer dan de helft van de werkgevers zegt geen inspanningen te plegen om werknemers binnenboord te houden. Veelgebruikte maatregelen voor personeelsbehoud richten zich op de lonen, de werksfeer, persoonlijke aandacht en opleidingsmogelijkheden. Het binden en boeien van personeel noemde UWV vorig jaar al één van de drie belangrijke strategieën bij personeelsschaarste.

     Lees meer: Overzicht moeilijk vervulbare vacatures (pdf)


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): ashley

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets