Bezig met laden...

     X

     Loonstijging in 2019 en in 2020: 3%?

     AWVN verwacht grotere stijging van CPB

     arbeidsmarkt, loon, werkgever, loon, cao, looneis, beloning
     De loonstijging voor 2020 valt groter uit dan het Centraal Planbureau (CPB) verwacht. Dat blijkt uit een berekening van werkgeversvereniging AWVN, die de tot nu toe afgesloten meerjarige cao's voor volgend jaar onderzocht in opdracht van Het Financieele Dagblad (FD). Het CPB voorzag een gemiddelde cao-loonstijging van 2,5 procent in de marktsector, terwijl uit de tot nu toe afgesloten meerjarige cao's in die sector blijkt dat het om 3,3 procent gaat.

     2,5 procent
     Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht in 2020 een gemiddelde contractloonstijging van 2,5%, zo blijkt uit de Macro-Economische Verkenning (MEV) die op Prinsjesdag is gepresenteerd. De stijging is opvallend beperkt, aangezien de werkloosheid momenteel historisch laag is. Ook voor 2019 verwacht het CPB dat werkgevers gemiddeld 2,5% meer kwijt zijn aan de lonen. De arbeidsmarkt blijft vermoedelijk krap en stabiliseert in 2020, hierdoor verwacht het CPB dat de lonen die de sociale partners overeenkomen in de cao’s gemiddeld met 2,5% gaan stijgen in 2020. Het CPB meent dat het bijzonder is dat in de huidige krappe arbeidsmarkt de lonen niet nog harder groeien dan ze nu doen.

     3 procent
     De verwachting van de onderzoekers van de werkgeversvereniging is dat de gemiddelde cao-ontwikkeling uiteindelijk op zo'n 3% loonstijging uit zal komen. Wel plaatsen de onderzoekers de kanttekening dat een groot deel van de cao's voor 2020 nog niet is afgesloten. Tot nu toe zijn er afspraken gemaakt die voor 641.000 werknemers gelden, op een totaal van 3,4 miljoen mensen in de marktsector.

     Ook heeft de net afgesloten cao voor de metaal- en technieksector het gemiddelde behoorlijk verhoogd. Voor 200.000 werknemers kwam hier een loonsverhoging van maar liefst 4,96% uit. "Overigens kijken cao-onderhandelaars altijd naar de resultaten aan de andere onderhandelingstafels en kan het resultaat in de metaal elders de lonen extra opjagen", aldus het FD.

     5 procent
     Vakbond FNV heeft laten weten bij de cao-onderhandelingen in 2020 in te zetten op een loonstijging van 5%. Volgens de werknemersvereniging is de economische groei meer terechtgekomen bij organisaties en aandeelhouders dan bij werknemers. Of de lonen daadwerkelijk een stuk omhooggaan in 2020, moet blijken tijdens de cao-onderhandelingen.

     In een reactie op de looneis van FNV meldt de AWVN dat cao-onderhandelaars in zouden moeten zetten op verbetering van de productiviteit per gewerkt uur in organisaties. Daarmee ontstaat er meer ruimte voor loonsverhogingen. 
      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): grong

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets