Bezig met laden...

     X

     Aantal werkende ouderen stijgt flink

     Ruim 1 op 3 65-plussers doet betaald werk

     arbeidsmarkt,werk, oudere, pensioen, aow, zelfstandige, flex
     Er zijn steeds meer 65-plussers met betaald werk: in 2018 waren het er 255 duizend. Vooral de arbeidsparticipatie van 65-jarigen is flink toegenomen: ruim 1 op de 3. Een groeiende groep ouderen in Nederland heeft nog een baan. Die trend is al jaren zichtbaar en zet met kracht door, blijkt uit cijfers uit de Enquête beroepsbevolking (EBB) van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

     Volgens opgave van het CBS waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 289.000 personen van 65 jaar of ouder met een betaalde baan. De meeste werkende 65-plussers zijn jonger dan 70, maar in 2018 waren er ook 88 duizend 70-plussers aan het werk.

     Toename arbeidsparticipatie
     Bij de participatie gaat het om het aandeel van de werkenden onder de 65-plussers. Daarnaast spelen ook de demografische factoren. De groei van het aantal werkende 65-plussers komt deels door vergrijzing. Het totaal aantal 65-plussers nam sinds 2003 met bijna de helft toe, van 2,1 miljoen naar 3,2 miljoen. Dit weegt echter minder zwaar mee dan de toegenomen arbeidsparticipatie van 65-plussers. Hun arbeidsdeelname is in dezelfde periode namelijk meer dan verdubbeld. De participatie van 65-jarigen is het meest gestegen: in 2018 had ruim 1 op de 3 betaald werk, in 2003 was dat nog 1 op de 10. Vooral na 2015 nam de participatie van 65-jarigen toe. In het eerste kwartaal van 2017 was dat al 25,3% en in het tweede van dit jaar is het 37,9%. Dit heeft te maken met de AOW-leeftijd die stapsgewijs is verhoogd tot 66 jaar in 2018.

     Maar ook onder groepen die al wel AOW-gerechtigd zijn neemt de participatie toe. Volgens het CBS is het waarschijnlijk dit vaak doen uit vrije keuze. Mensen zijn fysiek fitter dan zo'n vijfentwintig jaar geleden en kunnen het dus ook wat langer volhouden. Vaak gebeurt dat in deeltijd. Ook denkt het CBS dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt extra aanbod uitlokt van werknemers van 66 jaar en ouder.

     Steeds vaker een vaste baan
     Werkende 65-plussers hebben in toenemende mate een vaste baan. In de periode 2003-2018 nam het percentage dat werkt als werknemer met een vaste arbeidsrelatie toe van 16 naar 30. Deze toename deed zich vooral na 2014 voor. Mensen in een vaste baan die tot voor kort met 65 met pensioen gingen, blijven in diezelfde baan zitten en zwaaien wat later af uit het arbeidsproces. Inmiddels werkt een op de vijf 66-jarigen, terwijl voor zowel de leeftijdsgroep van 67 jaar als die van 68 jaar de arbeidsparticipatie op 13,5% uitkomt. Voor de nog hogere leeftijdgroepen neemt het aandeel werkenden snel af. 


     bron: CBS

     Onder 65- tot 70-jarigen zijn werknemers inmiddels in de meerderheid. De werkende 65- tot 70-jarigen hebben veel vaker een grote deeltijdbaan of werken voltijd. De meeste 70-plussers met betaald werk zijn werkzaam als zelfstandige, in verreweg de meeste gevallen zonder personeel. Zij werken ook relatief vaak in een kleine deeltijdbaan. Het percentage flexibele werknemers en ook het percentage zelfstandigen nam de laatste jaren ook af.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): itup

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets