Bezig met laden...

     X

     Verhoging vrije ruimte in WKR

     Aanpassingen werkkostenregeling

     werkkosten, wkr, vrije ruimte, fiscaal, vog, eindheffing, kosten
     De werkkostenregeling (WKR) is de regeling in de loonbelasting voor de behandeling van vergoedingen en verstrekkingen die door de werkgever aan de werknemer worden verstrekt in het kader van een dienstbetrekking. Het kabinet heeft de afgelopen tijd overlegd met het bedrijfsleven om na te gaan welke aanpassingen in de WKR wenselijk zijn. Werkgevers zien met name graag een grotere generieke vrije ruimte en hebben minder behoefte aan extra gerichte vrijstellingen. Het kabinet stelt daarom vier wijzigingen voor in de WKR.

     1. Vergroting vrije ruimte
     Op dit moment bedraagt de vrije ruimte 1,2 procent van de fiscale loonsom van alle medewerkers samen. Dit betekent dat bepaalde vergoedingen en verstrekkingen tot die 1,2 procent onbelast zijn. Met name mkb-ondernemingen met lage lonen of veel parttimers hebben onvoldoende aan deze vrije ruimte. Daarom komt er een tweeschijvenstelsel voor de berekening van de vrije ruimte. De vrije ruimte wordt berekend als 1,7 procent van de fiscale loonsom tot en met 400.000 euro, plus 1,2 procent van het restant van die loonsom. Door deze vormgeving is de verruiming voor werkgevers met een lage fiscale loonsom relatief het grootst.

     2. VOG vrijgesteld
     Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een VOG op te vragen voor onder meer onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs. Op dit moment geldt in de WKR geen gerichte vrijstelling voor vergoedingen van de werkgever aan de werknemer voor een VOG. Omdat een werknemer de VOG aanvraagt en daarvoor kosten maakt, vergoeden veel werkgevers de kosten daarvan aan hun werknemer. Zij brengen die vergoeding vervolgens ten laste van de vrije ruimte, zodat de werknemer geen heffing is verschuldigd over de vergoeding. In het belastingplan staat nu dat de de vergoeding voor de VOG niet meer ten laste komt van de vrije ruimte.

     3. Verlengen aangifte en afdracht eindheffing
     Op dit moment moeten werkgevers de verschuldigde eindheffing in verband met het overschrijden van de vrije ruimte van een kalenderjaar uiterlijk aan te geven tegelijk met de aangifte over het
     eerste aangiftetijdvak van het volgende kalenderjaar. Maar die termijn is vaak te kort. Daarom wil het kabinet nu deze periode verlengen tot uiterlijk het moment van de aangifte over het tweede aangiftetijdvak van het volgende kalenderjaar. Dit geeft werkgevers meer tijd om de verschuldigde eindheffing in verband met overschrijding van de vrije ruimte vast te stellen.

     4. Waardering producten uit eigen bedrijf
     De waarde van producten uit eigen bedrijf wordt nu soms bepaald aan de hand van het aan derden in rekening te brengen bedrag. Voor branche-eigen producten bestaat een gerichte vrijstelling tot een bedrag van ten hoogste 20 procent van de waarde in het economische verkeer. Om de bepaling van de waarde van het product uit het eigen bedrijf in lijn te brengen met de kortingsregeling, stelt het kabinet nu voor om de waarde van de producten uit eigen bedrijf steeds te stellen op de waarde in het economische verkeer.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): jdumont

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets