Bezig met laden...

     X

     Aard en aantal beroepsziekten

     Preventie door betere inrichting werkplek

     beroepsziekte, werknemer, arts, psychisch, arbeidsongeschikt, arbo

     Bedrijfsartsen hebben in 2018 3.854 meldingen van beroepsziekten gedaan. Meest gemeld in de Nationale Beroepsziekteregistratie zijn psychische aandoeningen en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat. Dit blijkt uit de 'Kerncijfers Beroepsziekten 2019' van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

     Er waren in totaal 761 bedrijfsartsen die de meldingen deden. Zij vonden de psychische beroepsziekten vooral in het onderwijs, de financiële dienstverlening en de IT-branche. De aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat blijken voornamelijk voor te komen bij werknemers in de industrie, de bouwnijverheid en in het trio landbouw, bosbouw en visserij.

     Uit de Nationale Beroepsziekteregistratie 2018 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) blijkt ook dat werkgerelateerde aandoeningen even vaak voorkomen bij mannen als bij vrouwen. Wel maakt het rapport duidelijk dat het aantal beroepsgerelateerde klachten toeneemt met de leeftijd. Want bij een derde van alle meldingen gaat het om werknemers boven de 55 jaar.     Tijdelijk of blijvend niet meer kunnen werken
     De gevolgen van een beroepsziekte blijven groot voor de deelname aan de arbeidsmarkt. Want bij 84% leidt de beroepsziekte tot tijdelijke arbeidsongeschikt. En 6% van de mensen met een ziekte door werk kunnen zelfs helemaal niet meer aan het werk.
     Preventie werkziekten door gezonde werkplek
     Het NCvB benadrukt in de rapportage over 2018 dan ook het grote belang van preventie op de werkplek. Veel ziektegevallen die mensen op het werk oplopen zijn te voorkomen door het creëren van gezonde werkomstandigheden. Bij elf veelvoorkomende aandoeningen is er zelfs een daling haalbaar tussen de 3 en 25 procent.

     Het rapport 'Kerncijfers Beroepsziekten 2019' (pdf) is opgesteld door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Amsterdam UMC. Het NCvB deed dit in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): leap

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets