Bezig met laden...

     X

     Bijna 9 op de 10 expats voelt isolement

     Gemis sociaal netwerk

     expat, gezondheid, mentaal, isolement, taal, verveling, buitenland
      
     Een periode in het buitenland kan voor veel werknemers bijzonder aantrekkelijk lijken, maar ze moeten ook met minpunten rekening houden. Uit het onderzoek bleek dat 87 procent van de ondervraagde expats toegaf zich tijdens zijn verblijf in het buitenland geïsoleerd te hebben gevoeld. Dat blijkt uit een studie van Axa Global Healthcare, gebaseerd uit een enquête bij nagenoeg veertienhonderd expats in Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Canada, China en Hongkong.

     Sociaal netwerk
     Daarbij erkende bijna de helft, 48%, vooral vrienden en familie te hebben gemist. De taalbarrières vormde voor een kwart een basis voor gevoelens van isolatie. Andere redenen waren een gebrek aan een lokaal ondersteunend netwerk (20%) en problemen om zich vlot aan de nieuwe omgeving te kunnen aanpassen (18%). Een aantal expats gaf dan ook aan eigenlijk liever naar het eigen land te willen terugkeren. Daarbij gaf een kwart aan vooral opnieuw dichter bij familie en vrienden te willen wonen.

     Wanneer naar de algemene ervaring werd gevraagd, stelden de onderzoekers vasts dat ee1 op de 4 respondenten erkende een negatieve perceptie te hebben overgehouden aan zijn buitenlandse periode. Daarbij wezen de expats vooral naar gevoelens van stress (9%) of isolatie (8%). Anderen maakten echter ook melden van verveling, lethargie of zelfs boosheid.

     De studie bracht echter niet enkel negatief nieuws. De onderzoekers ontdekten immers dat een derde van de expats op zijn buitenlandse bestemming meer tijd met vrienden spendeerde dan eerder in eigen land. Ook gaf 30 procent aan meer aan lichaamsbeweging te hebben gedaan. Tenslotte gaf 41% aan meer tijd te investeren in de verkenning van de omgeving.

     Veerkracht
     'Een verhuizing naar het buitenland betekent voor elke expat een enorme aanpassing,' zegt Tom Wilkinson, chief executive van Axa Global Healthcare. 'De meeste expats zullen met gevoelens van isolatie moeten afrekenen, maar dat probleem zou niet eeuwig moeten blijven aanhouden. Er zijn vele factoren die de mentale gezondheid – zoals sport en contact met anderen – kunnen versterken.
     ‘Dat kan soms enige tijd vergen. Mentale veerkracht kan helpen om die problemen op te vangen.' 


     Redactie TQL

     Illus.(cc): pinera

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets