Bezig met laden...

     X

     Kwart krijgt arbeidsongeval bij gevaarlijk werk

     Half miljoen werknemers betrokken

     arbo, gevaar, ongeval, bedrijfsongeval, arbeidsongeval, risico, SZW
     Een op de vier werknemers in een risicovol beroep is wel eens het slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval, blijkt uit onderzoek voor CNV onder mensen die werken in een gevaarlijk beroep. Volgens de bond werken er ongeveer 2 miljoen mensen in gevaarlijke beroepen. Dit zijn banen met extra risico's, bijvoorbeeld wegens het bedienen van machines of het hanteren van gevaarlijke stoffen.

     Van de bijna 1.100 ondervraagden met een gevaarlijk beroep zei 25% zelf ooit betrokken te zijn geweest bij een arbeidsongeval. Zij werken onder meer met gevaarlijke stoffen en zware machines of op ladders en steigers.

     Meer dan een derde van alle werknemers in deze beroepen stelt dat er steeds meer onveilige situaties op de werkvloer ontstaan door hoge werkdruk. Een kwart vindt dat snelheid vaak boven veiligheid gaat. Bijna 1 op de vijf heeft zich wel eens ziek gemeld vanwege een ongeval op het werk.

     Rapportage Inspectie SZW 
     Het aantal ongevallen op de werkvloer ligt in werkelijkheid veel hoger dan de officiële cijfers doen geloven, stelt de vakbond. De cijfers uit het onderzoek wijken nogal af van cijfers van de Inspectie SZW. Die rapporteerde over 2018 in totaal 4368 ongelukken op de werkvloer, ruim 900 meer dan in 2014. Ook het aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop nam in die periode volgens de inspectie toe, van 54 naar 71 slachtoffers.

     CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de inspectiecijfers 'het topje van de ijsberg'’. 'De 25 procent bedrijfsongevallen uit ons onderzoek zijn omgerekend 500.000 mensen. We vermoeden dat werkgevers vaak geen melding doen van bedrijfsongevallen en de veiligheid op de werkplek vaak met voeten wordt getreden'.

     Snelheid boven veiligheid
     Ongeveer een vijfde van de respondenten beweert dat de prioriteit van hun bedrijf ligt bij het behalen van een hoge omzet. De veiligheid van medewerkers is daaraan ondergeschikt. Daarnaast stelt 17% dat de werkgever klachten van werknemers negeert over onveilige situaties op de werkvloer.

     Opvallend: de overheid geeft zelf niet bepaald het goede voorbeeld. Want werknemers in de sector 'openbaar bestuur en overheidsdiensten' geven het vaakst (45%) aan dat zij in onveilige situaties hun werk moeten doen. En 42% is daar weleens het slachtoffer geworden van een arbeidsongeval. 

     Meer alcohol- en drugscontroles bij werknemers noemt de bond een schijnoplossing: hun onderzoek toont aan dat 3% van de ongevallen ontstaat door alcohol- of drugsgebruik.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): rmaso

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets