Bezig met laden...

     X

     Toegang tot recht voor mkb moeilijk en duur

     Griffiekosten gaan omlaag

     recht, advocaat, juridisch, conflict, rechter, procedure, griffie
      
     Kleine ondernemers zien bij conflicten vaak af van een gang naar de rechter omdat ze de kosten te hoog vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het risico op een potentieel-juridisch conflict bij mkb’ers blijkt fors. In slechts één jaar tijd heeft ongeveer een derde van de ondernemers een conflict of zelfs meerdere conflicten gehad. Eén op de tien krijgt zelfs te maken met een juridische procedure bij de rechter.

     Kosten juridische bijstand hoog
     Vaak zijn die conflicten niet zo ernstig, maar bedrijven vinden professionele hulp vaak wel nodig. Zes op de tien ondernemers schakelt een juridische hulpverlener in, het vaakst accountants en advocaten (ieder 24% van de gevallen), incassobureaus, rechtsbijstandsverzekeraars (10%), belasting- en financieel adviseurs en gerechtsdeurwaarders (6%). Advocaten worden gemiddeld 1,4 keer per jaar ingeschakeld, deurwaarders en incassobureaus iets vaker, rechtsbijstandsverzekeraars iets minder. Twaalf procent van de MKB-ers krijgt te maken met een juridische procedure bij de rechter.

     De rechtshulp wordt over het algemeen positief gewaardeerd. Het minst tevreden zijn ondernemers over kostenaspecten, zoals de hoogte van de factuur of de onduidelijkheid vooraf over de kosten. Bedrijven die uiteindelijk in een (buiten)gerechtelijke procedure belanden, zijn gemiddeld genomen noch tevreden, noch ontevreden over het verloop van die procedure. 'De toegang tot het recht is voor kleine bedrijven moeilijk, kostbaar en tijdrovend', zegt ook branchevereniging MKB-Nederland. 'We horen niet voor niets van ondernemers dat ze de gang naar de rechter om die reden niet eens maken. En dat is een slechte zaak, want toegang tot de rechter is een fundamenteel recht, dat niet mag worden belemmerd door te hoge kosten.'

     Toegangelijk
     Niet zelden raden advocaten de gang naar de rechter af omdat de kosten zo hoog zijn. Bij een eenvoudige zaak bij de kantonrechter bedragen alleen de advocaatkosten alleen al zo'n 2.500 tot 3.500 euro. Bij vorderingen onder de 5.000 euro is de keuze voor proceceren een moeizame. Ook MKB-Nederland geeft aan dat het, door de hoge kosten in het recht, voor zaken van 500 tot 2.500 euro meestal niet loont om achter de vorderingen aan te gaan.

     Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming werkt al aan een vereenvoudiging van de incassoprocedure bij de rechter. Afgelopen zomer kondigde hij ook al een andere maatregel aan om de gang naar de rechter toegankelijker te maken. De griffierechten voor kleine vorderingen tussen de 500 en 5.000 euro gaan omlaag. In de huidige situatie moeten mkb’ers 486 euro aan griffierechten betalen als ze bijvoorbeeld betaling van een onbetaalde factuur van 507 euro eisen, maar dat bedrag gaat omlaag naar 306 euro.
      

     Redactie TQL

     Illus.(cc): cogh

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets