Bezig met laden...

     X

     Nederlandse pensioenstelsel wereldwijd no.1

     Schuldenlast lager, arbeidsparticipatie hoger

     pensioen, pensioenregeling, leeftijd, pensioenakkoord, doorwerken
      
     Vergeleken met andere landen scoort het Nederlandse pensioenstelsel nog steeds uitstekend. Ondanks de dreigende kortingen op pensioenen van werkgevers is het Nederlandse pensioenstelsel opnieuw uitgeroepen tot het beste van de wereld, net als vorig jaar, aldus Global Pensions Index van Mercer. Het Nederlandse pensioenstelsel scoort hoog op het gebied toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. Dat leidde tot een totaal van 81 van de 100 punten, 0,7 punten meer dan vorig jaar.

     In 2017 stond Denemarken net iets hoger in de ranking. Dat land staat nu tweede en is na Nederland het enige andere land dat de waardering 'A' krijgt voor de mate van financiële stabiliteit die het stelsel biedt na de pensionering. Australië werd derde, gevolgd door de Scandinavische landen Finland, Zweden en Noorwegen. Mercer bekijkt in het onderzoek de pensioenstelsels van 37 landen die gezamenlijk goed zijn voor bijna twee derde van de wereldbevolking. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken of de deelnemers er beter van worden, of het stelsel houdbaar is en of er vertrouwen in het systeem is.

     Verbetering
     Ruimte voor verbetering is er op het vlak van schulden van huishoudens, die relatief hoog zijn. Dat noemt het adviesbureau opvallend. 'Goed gevulde pensioenpotten brengen klaarblijkelijk meer vertrouwen om schulden aan te gaan.' Ook in Denemarken hebben huishoudens relatief veel schulden, waarvan hypotheekschulden de hoofdmoot vormen.

     Ook kan de arbeidsparticipatie onder ouderen in Nederland beter nu de levensverwachting stijgt. Mercer merkt op dat veel landen te maken hebben met een steeds ouder wordende bevolking. Dat zet druk op de publieke middelen. Volgens de Verenigde Naties heeft in 2070 een vijfde van de wereldbevolking de gepensioneerde leeftijd bereikt. Nu is dat nog 9%.

     AOW stijgt fors, pensioen van werkgever onder druk
     Er is momenteel veel te doen over het Nederlandse pensioenstelsel. En daarbij verschilt het nogal welke groepen profiteren of juist in de gevarenzone zitten.
     Zo zien de vooruitzichten voor gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering er dit jaar en volgend jaar goed uit. Maar wie pensioen opbouwt of ontvangt via een fonds van de werkgever moet daarentegen rekening houden met hogere premies en mogelijk kortingen op de pensioenen.

     Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers: de AOW-uitkering van de staat, het werkgeverspensioen en de vrijwillige voorzieningen die ieder individueel regelt.
     Over de werkgeverspensioenen is de laatste tijd veel ophef. In verband met lage dekkingsgraden bij pensioenfondsen dreigen kortingen op pensioenen of veel hogere premies als iemand nog pensioen opbouwt.

     Mkb-pensioen onvoldoende
     In tegenstelling tot de werknemerspensioenen is de postie van werkenden die niet in loondienst zijn, zoals mkb'ers, minder goed geregeld. Slechts een derde van de mkb’ers verwacht dat zijn opgebouwde pensioen zich straks voldoende voorziet in alle behoeftes tijdens de oude dag. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Allianz. Wel staat het belang van pensioen opbouwen op de radar van de meeste mkb’ers: ruim drie op de vijf (64 procent) is bewust bezig met het opbouwen ervan, vaker het geval bij mannelijke (71 procent) dan vrouwelijke (50 procent) ondernemers.

     Waar meer dan de helft van de mkb’ers wel bewust bezig is met pensioen opbouwen, weet twee derde nog altijd niet goed hoeveel ze nu te besteden hebben na de pensioendatum. Ook weet enkel twintig procent van de mkb’ers wat de huidige voorwaarden en status van de pensioenopbouw zijn. Sterker nog: maar liefst twee derde heeft geen enkel idee bij welke aanbieder zij pensioen opbouwen.
      

     Redactie TQL

     Illus.(cc): cog

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets