Bezig met laden...

     X

     Verlaging zelfstandigenaftrek vanaf 2020

     Voorwaarden aftrekposten (startende) ondernemers

     zelfstandigenaftrek, startersaftrek, aftrekpost, fiscaal, ondernemer
      
     De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Dit is tot en met dit jaar (2019) een vast bedrag van € 7.280 dat van de winst mag worden afgetrokken. waardoor dus minder belasting hoeft te worden afgedragen. De zelfstandigenaftrek de komende jaren trapsgewijs wordt afgebouwd naar een bedrag van € 5.000. Tot en met 2027 wordt de aftrekpost jaarlijks met € 250 verlaagd, in 2028 gaat de subsidie eenmalig met € 280 omlaag, tot de zelfstandigenaftrek nog € 5.000 bedraagt. 
      
     In 2020 bedraagt de zelfstandigenaftrek dus € 7.030 in plaats van € 7.280. Met de verlaging van de zelfstandigenaftrek wil de overheid een deel van de lastenverlichting voor burgers betalen. Minister Koolmees wil met deze maatregel ook de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Dat is met name bedoeld om het aantal schijnzelfstandigen terug te brengen.

     De arbeidskorting en de algemene heffingskorting gaan daarentegen de komende jaren omhoog en dit zou volgens de overheid deze bezuiniging moeten compenseren.

     Voorwaarden zelfstandigenaftrek
     De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de startersaftrek en zelfstandigenaftrek zijn verder niet veranderd. Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet de ondernemer aan de volgende voorwaarden voldoen: 
     1. AOW-leeftijd - De ondernemer moet op 1 januari van het bewuste kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. De AOW-leeftijd verschuift stapsgewijs naar 67 jaar in 2024. In 2020 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 4 maanden
     2. Ondernemer voor de Belastingdienst - De ondernemer moet als ondernemer voor de Belastingdienst worden aangemerkt
     3. Urencriterium - De ondernemer moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Omgerekend is dit gemiddeld 24 uur per week, maar zonder vakantie, feestdagen en ziekte gerekend. Ga daarom uit van zo’n 27 uur per week die aan de onderneming moet worden besteed om aan het urencriterium te voldoen. 
     Directe en indirect uren
     Voor het urencriterium tellen alle uren mee die aan de onderneming worden besteed, zowel directe, gefactureerde uren als indirecte uren. Denk bij de laatste categorie aan 
     volgen van cursussen, bijhouden van vakliteratuur, administratie, overleg met de boekhouder, aanschaf van bedrijfsmiddelen, bezoek aan netwerlkbijeenkomsten, beheren van website / social media, opstellen van offertes. Deze uren moeten wel aannemelijk worden gemaakt voor de Belastingdienst. Houd dus alle werkzaamheden in de (digitale) agenda bij, inclusief rittenadministratie (of een overzicht van eventuele OV-reizen) en overige bewijzen van de zakelijke activiteiten. 

     Naast de verplichte 1.225 uur per jaar moet meer dan 50% van de gewerkte tijd worden besteed aan de onderneming. Dit is eigenlijk alleen van toepassing op parttime ondernemers die ook nog in loondienst zijn.

     Startersaftrek 2020
     Startende ondernemers mogen na hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel tijdens de eerste vijf jaar van hun onderneming drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken: de startersaftrek. Deze aftrekpost is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt in 2020, net als in 2019, € 2.123. 

     Om in 2020 in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
     1. de startenden ondernemer heeft recht op zelfstandigenaftrek, en
     2. is in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer geweest, en
     3. heeft in deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.
     Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
     Startende ondernemers die deels arbeidsongeschikt zijn, kunnen gebruik maken van een speciale aftrekpost: de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Deze mag – net als de reguliere startersaftrek – maximaal drie keer worden toegepast. De bedragen voor deze aftrekpost zijn: 
     • Maximaal € 12.000 als er in de 5 voorafgaande jaren geen gebruik is gemaak van deze aftrek
     • Maximaal € 8.000 als er 1 keer in de 5 voorafgaande jaren van deze aftrek gebruikgemaakt is
     • Maximaal € 4.000 als er 2 keer in de 5 voorafgaande jaren van deze aftrek gebruikgemaakt is
     De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is een aparte regeling, omdat de ondernemer vanwege een arbeidsbeperking niet volledig inzetbaar is en daarom ook aan een aangepast urencriterium (minimaal 800 uur) mag voldoen. 
      

     Redactie TQL

     Illus.(cc): mista

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets