Bezig met laden...

     X

     Ruim helft mkb heeft geen tijd om te digitaliseren

     Kansen worden onvoldoende benut

     Maar liefst 80 procent van de Nederlandse mkb’ers slaagt er onvoldoende in om hun bedrijfsprocessen te digitaliseren. Onder meer gebrek aan tijd en financiële middelen zorgen ervoor dat veel digitaliseringskansen blijven liggen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Ricoh.

     De drie grootste drempels voor het doorvoeren van de benodigde digitalisering zijn gebrek aan tijd (42%), financiële middelen (32%) en capaciteit (30%). Daarnaast maken MKB’ers zich zorgen over de benodigde kennis, competenties van medewerkers en het ontbreken van een IT-afdeling. MKB-ondernemingen hebben vooral behoefte aan inzicht in de kosten versus het rendement dat de digitalisering gaat opleveren (16,1%). Ook willen ze graag extra handjes bij het toepassen van digitale oplossingen (12,3%) en advies van een externe partij over de te zetten stappen (11,6%).

     Belang van digitaliseren
     Hoewel MKB’ers drempels ervaren om te gaan digitaliseren, onderschrijft 82,6% van de ondervraagden wél het belang ervan. De voornaamste redenen om te digitaliseren zijn efficiënter werken, het verlichten van administratieve lasten en het centraliseren van informatie. Opvallend is dat ondernemers vooral investeren in het digitaliseren van administratie. Momenteel worden met name facturen (84%) en personeelsadministratie (72%) gedigitaliseerd. Dat wijst erop dat de kansen van digitalisering onvoldoende worden benut. 43 procent van de mkb’ers heeft bijvoorbeeld nog niet geïnvesteerd in de cloud, terwijl dit een veilige en toekomstbestendige manier van digitaliseren is. Ook het digitaliseren van het documentenarchief staat niet hoog op de agenda: slechts een vijfde is van plan dit op korte termijn aan te pakken.

     Maurits Aalders, Marketing Director bij Ricoh Nederland: 'Dit onderzoek benadrukt dat mkb’ers nog onvoldoende gebruik maken van de mogelijkheden van digitalisering. Ondernemers zijn vaak in de veronderstelling dat digitaliseren tijdrovend en kostbaar is en alleen rendabel voor grote bedrijven. Dat is een gemiste kans, want slimme oplossingen kunnen juist mkb’ers helpen tijd en geld te besparen bij administratieve taken en gegevensopslag.'


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): dex

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets