Bezig met laden...

     X

     Loondoorbetaling bij ziekte gemakkelijker

     Nieuwe mkb-ontzorgverzuimverzekering

     ziekte, loondoorbetaling, re-integratie, mkb-ontzorgverzuimverzekering

     De verplichting om het loon door te betalen van een zieke werknemer is een groot struikelblok voor veel werkgevers. Ook is een groot deel zich er niet van bewust dat zij verantwoordelijkheid moeten dragen voor de re-integratie van de werknemer. Daarom komt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanaf 1 januari 2020 met een nieuw pakket aan maatregelen dat deze pijnpunten makkelijker, maar vooral ook duidelijker maakt. Een onderdeel hiervan is de nieuwe mkb-verzuim-ontzorgverzekering.
      
     Veel kleine werkgevers zijn onzeker of zij alles goed geregeld hebben voor het moment waarop een werknemer langdurig uitvalt. Dit komt doordat zij vaak weinig ervaring hebben met langdurig ziekteverzuim. Zij weten niet goed wat van hen wordt verwacht. Zo is de werkgever wettelijk verplicht het loon maximaal twee jaar door te betalen en moet hij zich inspannen voor re-integratie. Dat is een behoorlijke opgave, waar SZW het nodige aan gaat veranderen.

     Mkb-verzuim-ontzorgverzekering
     Vanaf 1 januari 2020 kunnen werkgevers kiezen voor een mkb-verzuim-ontzorgverzekering die hen zal ontlasten. Deze verzekering is in het leven geroepen door de overheid in samenwerking met verzekeraars en werkgeversorganisaties. De verzekering vangt het financiële risico op en helpt bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte. Bij vrijwel alle verzuimverzekeraars kun je een MKB verzuim-ontzorgverzekering afsluiten.

     Met een MKB verzuim-ontzorgverzekering is de loondoorbetaling bij ziekte gedekt. Als een werknemer ziek is ontvangt de werkgever een vergoeding van de verzekeraar om het loon van de zieke werknemer te betalen. De ondernemer wordt ook actief geholpen bij de re-integratie van de werknemer. Een toegewezen casemanager neemt daarbij de regie en helpt bij de werkgeversverplichtingen. Een MKB verzuim-ontzorgverzekering voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Dit betekent onder andere dat de adviezen van de bedrijfsarts opgevolgd kunnen worden, zonder risico op een loonsanctie. Ziektegevallen binnen het bedrijf, of ze nou kort of lang duren, tellen beperkt mee in de berekening van de premie. De premie wordt dus minder door het eigen verzuim beïnvloedt en is op dat punt stabieler.

     De MKB verzuim-ontzorgverzekering is niet verplicht. De ondernemer kan er zelf voor kiezen op welke manier deze omgaat met de risico's rond ziekteverzuim. 

     Transparantie
     De transparantie rondom loondoorbetaling gaat verbeteren. Het wordt duidelijker waar UWV werkgevers op beoordeelt rond de re-integratie van zieke werknemers (RIV-toets).

     Werkgevers krijgen meer grip op het tweede spoor. Hierin keren zieke werknemers niet terug op de oude werkplek, maar bij een andere werkgever. De medewerker zelf krijgt een grotere rol in dit traject. Ook komt er ruimte voor experimenten om de kansen op re-integratie bij andere werkgevers te vergroten.

     Bedrijfsarts
     Ook wordt per 1 januari 2021 het medisch advies van de bedrijfsarts bij re-integratie leidend bij de RIV-toets. De verzekeringsarts van UWV zal straks niet langer een eigen medisch oordeel vormen, maar het medisch advies van de bedrijfsarts volgen.

     Tegemoetkoming
     Als laatste geeft het SZW een tegemoetkoming voor de kosten van loondoorbetaling van in totaal 450 miljoen euro per jaar. Hiervan profiteren met name kleine werkgevers.

     Ook is er een keuzekaart met een overzicht van de mogelijkheden voor een werkgever om aan zijn verplichtingen te voldoen rond ziekte en re-integratie:     Redactie TQL (bron Salarisnet o.a.)

     Illus.(cc): 401K

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets