Bezig met laden...

     X

     Tien procent meer starters in 2020

     Zzp-platforms groeien snel

      
     Het aantal startende ondernemers neemt snel toe en dat komt mede door online platformen als Werkspot en Temper. Via deze platformen bieden zzp’ers hun diensten aan voor kortlopende klussen. Zo is in 2019 ongeveer 8% van de starters actief in de kluseconomie, bijvoorbeeld als zelfstandige (maaltijd)bezorger, bouwvakker of kok. Over de eerste negen maanden van 2019 zijn er 13% meer starters dan in dezelfde periode in 2018. Dat concludeert ING Economisch Bureau op basis van nieuw onderzoek. ING verwacht dat het aantal starters in 2020 met circa 10% toeneemt. Al hangt dit mede af van de invoering van wet- en regelgeving.

     Aantrekkelijk economisch en fiscaal klimaat
     Het huidige economische en fiscale klimaat is dan ook op alle fronten aantrekkelijk voor startende ondernemers, omdat de economische groei aanhoudt, al is het weliswaar op een lager niveau.
     De krappe arbeidsmarkt maakt het voor bepaalde beroepsgroepen lucratief om als zzp’er aan de slag te gaan. Dankzij online werkplatformen als Uber, Temper en Werkspot komen zelfstandigen relatief eenvoudig aan opdrachten. Bovendien ligt de relatieve belastingdruk voor zelfstandigen lager dan voor werknemers.

     In de eerste negen maanden van het jaar startten 132.000 mensen een eigen bedrijf, 13% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De groei wordt onder andere aangejaagd door platforms waarop zzp'ers zich aanbieden voor kortlopende klussen. In 2015 was 6% van de starters actief en dat is gegroeid naar 8% in 2019. Bijna twee derde hiervan is actief in de bouw, bijvoorbeeld via de website Werkspot. De rest werkt in de horeca, of is bezorger of taxichauffeur.     Detailhandel en horeca koplopers
     Het aantal starters is tot en met september dit jaar het snelst toegenomen in de detailhandel en horeca, respectievelijk met 57% en 35%. De groei in de detailhandel komt bijna volledig voor rekening van ondernemers die een webwinkel beginnen, bijvoorbeeld door hun producten aan te bieden op een online platform als bol.com. Tegelijkertijd daalt het aantal starters dat een fysieke winkel begint. In de horeca betreft het vooral een toename van het aantal starters in de eventcatering, zoals zelfstandige koks, kelners, barista’s en foodtrucks. De horeca kampt met een zeer krappe arbeidsmarkt. Dit maakt het lucratief om als zzp’er diensten aan te bieden. Bovendien zorgt een online platform, zoals Temper bijvoorbeeld, er voor dat vraag en aanbod elkaar eenvoudig kunnen vinden.

     Randstad kraamkamer
     Het aantal starters is in 2019 in alle provincies toegenomen, al zijn er grote regionale verschillen. Zo nam het aantal starters in Flevoland met 22% het sterkst toe, terwijl Friesland met een groei van 10% hekkensluiter is. De vier Randstedelijke provincies – Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland – zijn het meest ondernemend. Per 10.000 personen van de werkzame beroepsbevolking hebben deze vier provincies de meeste starters. Drenthe is het minst ondernemend, onder meer vanwege de vergrijzing en een stagnerende bevolkingsgroei.

     Vooral de vier grote steden – Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam – fungeren als kraamkamer voor nieuw ondernemerschap. Het aantal starters per 10.000 personen van de werkzame beroepsbevolking ligt in deze steden ver boven het gemiddelde in Nederland. Dit hangt onder meer samen met de bevolkingsgroei, de aanwezige digitale infrastructuur en de goede voorzieningen in de grote steden voor starters, zzp’ers en innovatieve bedrijven. Dit trekt weer nieuwe bedrijvigheid aan. Bovendien zorgen de universiteiten, met startupbroedplaatsen als YES!Delft en UtrechtINC, in deze provincies ook voor een lichting nieuwe ondernemers.

     10% meer starters in 2020
     Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal starters ook de komende jaren hoog blijft. Door digitalisering en structurele veranderingen op de arbeidsmarkt blijft vooral de vraag naar zzp’ers hoog. Zij zijn van alle flexibele arbeidsvormen het meest flexibel en fungeren daardoor als belangrijkste stootkussen om schokken in de vraag op te vangen. Dit maakt ze aantrekkelijk voor bedrijven om in te huren. Gezien de aanhoudende economische groei in 2020 (rond de 1,5%) en een verdere groei van de werkzame beroepsbevolking is de verwachting dat het aantal starters in 2020 met circa 10% groeit en rond de 190.000 uitkomt.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): wfl

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets