Bezig met laden...

     X

     Na 6 jaar weer meer faillissementen

     In de zorg grootste stijging

     failliet, faillissement, bedrijf, bedrijfsbeëindiging
     Qua  investeringen was 2019 een recordjaar, maar het jaar viel in omgekeerde zin ook op: voor het eerst sinds 2013 steeg het aantal faillissementen in Nederland ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor het eerst in zes jaar stijgt het aantal faillissementen weer. In 2019 ging het om 3.906 bedrijven die omvielen, een toename van 3,4 procent ten opzichte van 2018.
      
     Relatief laag aantal
     Dat blijkt uit nieuwe cijfers van kredietwaardigheidsexpert Graydon. De laatste keer dat het aantal failliete bedrijven in ons land toenam, was in 2013. Toch ging het afgelopen jaar met 3.906 bedrijven om een relatief laag aantal faillissementen. In 2013 was dat aantal met 10.117 failliete bedrijven veel hoger. In de jaren daarna is het aantal failliete bedrijven gestaag afgenomen tot het laagterecord van vorig jaar. Graydon spreekt van een uitdagender ondernemersklimaat. 

     De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- en detailhandel (855 bedrijven), de bouw (546 bedrijven) en de zakelijke dienstverlening (441 bedrijven). De gezondheid- en welzijnszorg zag de grootste toename aan failliete bedrijven, met een stijging van 20,3 procent.

     Nieuwe bedrijven
     In de eerste drie kwartalen van afgelopen jaar zouden er volgens de kredietwaardigheidsexpert 170.000 nieuwe bedrijven zijn bijgekomen, die het mogelijk niet allemaal hebben gehaald.

     Of de problemen in de bouw samenhangen met de stikstof- en PFAS-crises zou nog niet te zeggen zijn. Wel zouden de internationale omstandigheden, zoals de aanstaande Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, voor onzekerheid hebben gezorgd bij ondernemingen. De wereldeconomie verliest behoorlijk aan kracht, met een verwachte groei van 2,5 procent in zowel 2019 als 2020. Dit is veel minder dan de 3,2 procent waar een jaar geleden nog sprake van was. Daarnaast zorgen ook de terugval van de Duitse maakindustrie, zwakte in sommige opkomende economieën en de brexit voor slechtere economische vooruitzichten.

     Stijging faillissementen zet in 2020 door 
     In Nederland zakt de economische groei terug naar 1,6% in 2019 en 1,2% in 2020. Hiermee scoort Nederland iets beter dan de eurozone als geheel (1,1% groei in 2020). In 2020 verwacht Atradius een groei van het aantal faillissementen met 1,0%. Hoewel de Nederlandse economie in vergelijking met andere landen in de eurozone goed presteert, is het de vraag of dit groeitempo kan worden vastgehouden. 

     Wereldwijd wordt een stijging van het aantal faillissementen verwacht met 3,0 procent in 2019 - één procent hoger dan haar eerdere prognose in mei - en een toename van 2,6 procent in 2020. De opwaartse herziening in 2019 is vooral het gevolg van ontwikkelingen in Noord-Amerika, waar de stijging van het aantal faillissementen die van West-Europa overtreft.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): ccpix

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets