Bezig met laden...

     X

     Dag DBA, de opdrachtgeversverklaring komt eraan

     Webmodule moet aard relatie gaan vastleggen

     DBA, wet, VAR, zzp, opdrachtgever, schijnzelfstandig, belasting, uurtarief

     Het kabinet wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat die webmodule vanaf 2021 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

     Onzekerheid
     Vroeger werkten zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR kon worden aangetoond dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen opdrachtnemer en de opdrachtgever. Omdat de VAR in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd in 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging, de wet DBA, veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen. Het bleek voor opdrachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen.

     De wet DBA kent daarom een roemloos einde. De wet wordt tot 2021 niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wel wil het kabinet op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen. De wet DBA moet in 2021 vervangen worden door de opdrachtgeversverklaring, met de webmodule voor opdrachtgevers.

     Tussenfase 
     Wat betekent dit voor 2020. Het is niet meer nodig om modelovereenkomsten op te stellen en te laten controleren. Maar het mag nog wel. De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers, maar doet alleen onderzoek naar de arbeidsrelatie als er een belangrijk vermoeden van fraude is. Pas als de waarschuwing na de controle genegeerd wordt, bestaat er kans op boetes.
     lees voor een overzicht van de wet DBA ook het artikel 'geen' boetes tot 2020

     Opdrachtgeversverklaring
     Met een online 'opdrachtgeversklaring' kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst was. Zo wil het kabinet meer duidelijkheid scheppen over wanneer de opdrachtnemer echt zzp'er is of wanneer er sprake is van een verkapt dienstverband.

     Een voorbeeld van een meetbaar criterium is het uurtarief. Het minimumuurtarief kan bijvoorbeeld gevallen van schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. Een zelfstandige valt op basis van het uurtarief in een van de drie categorieën.
      
     Uurtarief < € 16 > € 16 - < € 75  > € 75 
     Categorie Loondienst Opdrachtgeversverklaring Opt-out
     Gevolg Werkgever moet zelfstandige in loondienst nemen en een arbeidsovereenkomst sluiten, zoals bijv. een nulurencontract. Het uurtarief is te laag om risico's van ondernemen te kunnen opvangen (arbeidsongeschiktheid bij ziekte, pensioen) Voor de middenmoot komt er een online opdrachtgevers-verklaring, waarin de opdrachtgever vastlegt dat er echt geen sprake is van een dienstverband. Het kabinet wil de criteria opstellen met ' het veld', zowel zzp'ers als opdrachtgevers. 'Opt-out' voor loon-belasting en de werknemers-verzekeringen. De kans dat een opdrachtgever dit tarief betaalt om premies te ontlopen, wordt in dit geval klein geacht.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): perz

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets