Bezig met laden...

     X

     Record aantal nieuwe bedrijven

     Driekwart is eenmanszaak

     bedrijf, eenmanszaak, webshop, handel, retail starter, zzp
     In Nederland zijn vorig jaar 207.000 nieuwe bedrijven opgericht. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het nog niet eerder voorgekomen dat zoveel nieuwe ondernemingen het levenslicht zagen. In vergelijking met vorig jaar waren het er 23.000 meer. Toen was er ook al sprake van een record. Bij driekwaart van het aantal opgestarte bedrijven ging het om een eenmanszaak. Net als voorgaande jaren waren het vooral de specialistische zakelijke dienstverleners die werden opgericht. Daarnaast was het stichten van handel-en bouwondernemingen populair.

     Verdubbeling webshops
     Bij de handel gaat het dan vaak om webshops. Hier was sprake van een verdubbeling ten opzichte van 2018. Daarmee was de webwinkel de populairste onderneming om op te richten. De tien jaar daarvoor was die eer weggelegd voor organisatieadviesbureaus.

     In de handel is het verloop bij de webwinkels het hoogst, 1 op de 9 bedrijven stopt. Andere branches waar relatief veel bedrijven zijn gestopt zijn post en koeriers, waar 11% van bedrijven in 2019 is gestopt, en de overige zakelijke dienstverlening (9 procent, waaronder veel stoppers bij de callcenters).

     115.000 bedrijven gestopt
     Het aantal opgeheven bedrijven was vorig jaar 115.000. Daarmee was sprake van een toename van 8% op jaarbasis. Het is tevens het hoogste aantal opheffingen sinds 2015. In absolute aantallen verdwenen de meeste ondernemingen ook in de specialistisch zakelijke dienstverlening.

     Opvallend was verder het groeiend aantal opheffingen in het onderwijs. Die groep nam met bijna een vijfde toe in vergelijking met een jaar eerder. Vooral voor studiebegeleiders bleek 2019 een moeilijk jaar. Zij waren goed voor een kwart van de stoppende bedrijven in het onderwijs.

     De branches waar relatief veel bedrijven stopten waren post- en koeriersdiensten en de overige zakelijke dienstverlening. Onder die laatste groep vallen ook de callcenters. In de handel was het verloop bij de webwinkels het grootst.

     Toename eenmanszaken
     Sinds 2007 vormen de eenmanszaken de grootste groep bedrijven bij de starters. Hun aandeel in de totale bedrijvenpopulatie is voortdurend toegenomen. Op 1 januari van dit jaar was twee derde van alle bedrijven een eenmanszaak, waar dat in 2007 net iets meer dan de helft was. Het aantal eenmanszaken is in deze periode bijna verdubbeld naar ruim 1,2 miljoen.

     Besloten vennootschappen, de meest voorkomende vorm onder rechtspersonen, nam in die periode toe met 125 duizend bedrijven tot bijna 370 duizend.
      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): aura

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets