Bezig met laden...

     X

     Aantal meldingen datalekken blijft stijgen

     Financiële sector koploper

     datalek, persoonsgegevens, autoriteit, hack digitalisering, aanval
      
     In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen. Dat is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Sinds de invoering van de meldplicht datalekken in 2016 blijft het aantal meldingen stijgen. De AP legt de komende jaren in het toezichtwerk extra nadruk op de digitale overheid en licht om die reden de datalekmeldingen binnen de sector openbaar bestuur uit in haar jaarlijkse rapportage.

     Geen alternatief
     In 2019 ontving de AP 4.624 datalekmeldingen uit de sector openbaar bestuur. Dit zijn 27% meer meldingen dan in 2018. Het grootste aantal datalekmeldingen binnen de sector openbaar bestuur is afkomstig van gemeenten (33%), gevolgd door de Rijksoverheid (25%) en verplichte sociale verzekeringen (20%). Sinds de invoering van de meldplicht datalekken staan de financiële sector, de sector openbaar bestuur en de sector zorg steeds in de Top 3 van sectoren met de meeste meldingen.

     De eerste 9 maanden van 2019 bleef het aantal meldingen dat de AP ontving stabiel: rond de 2.000 meldingen per maand. In oktober ontving de AP 2.600 meldingen, in november 3.100 en in december 3.600 meldingen. Deze sterke stijging werd mede veroorzaakt door een toename van datalekmeldingen afkomstig van factoringbureaus, die uitstaande facturen van organisaties opkopen en overnemen. Het ging daarbij vooral om herinneringsbrieven voor openstaande facturen die werden ingezien door verkeerde ontvangers. Mede hierdoor was de financiële sector met de meeste datalekken.

     Het gaat met name om wettelijke en/of onvrijwillige verwerking van gegevens en burgers kunnen niet terecht bij een alternatieve dienstverlener. Datalekken in deze sector kunnen daarom grote impact hebben op burgers. Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP: 'Gegevens van burgers kunnen bij de verkeerde partij terecht komen. Door een verkeerd verstuurde e-mail of foutief geadresseerde post. Het kan bijvoorbeeld gaan over de wijziging van een sociale voorziening zoals jeugdzorg, WMO of gemeentelijke schuldhulpverlening. Wanneer deze post wordt ingezien door onbevoegden kan dat grote impact hebben op de betrokken personen.'

     Kwart meer meldingen hacking, phishing of malware-incidenten
     De AP ontving dit jaar een kwart (25%) meer meldingen naar aanleiding van hacking, phishing of malware-incidenten dan in 2018. Vooral grotere organisaties, die persoonsgegevens van veel mensen verwerken, lijken hier doelwit van.

     Datalekken door hacking, phishing of malware leveren meestal een hoog risico op voor de mensen om wiens gegevens het gaat. Hackers kunnen met de verkregen gegevens bijvoorbeeld identiteitsfraude proberen te plegen of een abonnement op andermans naam afsluiten.

     Nederland koploper
     Nederland behoort tot de Top 3 landen in Europa waar datalekken worden gemeld, naast Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland worden daarnaast per inwoner de meeste datalekken gemeld van alle landen in Europa. Een verklaring voor het hoge aantal meldingen is dat in Nederland al een meldplicht datalekken geldt sinds 1 januari 2016, 2,5 jaar eerder dan in andere Europese landen.

     Daarnaast loopt Nederland binnen de EU voorop op het gebied van digitalisering. Daardoor is het risico op datalekken in Nederland relatief hoog.Door de hoge mate van digitalisering van de Nederlandse maatschappij is het risico op grote en ernstige datalekken in Nederland relatief hoog.
      
     Organisaties zijn zich hierdoor steeds meer bewust van de meldplicht datalekken. Maar de AP ziet door tips en klachten die zij ontvangt dat niet alle meldplichtige datalekken door organisaties worden gemeld. In 2019 zijn 28 onderzoeken gestart bij organisaties die (mogelijk) een datalek hadden moeten melden aan de AP en/of de betrokken personen en dat niet of te laat hebben gedaan. 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): stocat

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets