Bezig met laden...

     X

     Payrollers bijna gelijkgesteld met werknemers

     Effecten WAB op terugdringen flex

     payroll, wab, arbeidsmarkt, flex, vast, contract, werknemer, pensioen
      
     Payrollers hebben ongeveer dezelfde rechten als werknemers. Dat komt door de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) die per 1 januari 2020 is ingegaan. Deze verandering is doorgevoerd om vaste contracten voor werknemers aan te moedigen en verschillen op te heffen. Eén van de maatregelen is het gelijkstellen van payrollers met werknemers.

     Oud versus nieuw
     Een payrollbedrijf kende de beperking voor het aanbieden van tijdelijke contracten niet. In de wetgeving van vóór 2020 mochten werknemers maximaal 2 jaar met een tijdelijk contract werken, daarna werd het een vast contract. Het aanbieden van tijdelijke contracten bij payrolling mocht onbeperkt door blijven gaan.

     In de wetgeving van na 2020 mogen werkgevers gedurende 3 jaren 3 keer een tijdelijk contract aanbieden. Dat was ook een aanpassing om verschillen tussen payrollers en vaste werknemers op te heffen. Ook voor payrollers geldt nu dat ze recht hebben op een vast contract na 3 jaar een tijdelijk contract.

     Ook is het recht op secundaire arbeidsvoorwaarden gelijk getrokken. Een payroller heeft dus recht op dezelfde verlofregelingen, bonussen en vakantiedagen. Hierdoor is het inzetten van payrollers minder interessant geworden. Wat betreft de pensioenopbouw blijven payrollers nog wel achterlopen op reguliere werknemers. Er blijft dus wel een verschil tussen payrolling en een vast contract.

     Voordelen en nadelen
     Een groot voordeel is de flexibiliteit, maar dat voordeel is verminderd. Een ander voordeel is dat de werkgever administratief wordt ontzien. Het bedrijf achter de payrolling neemt taken en dus een administratieve druk over. Een groot nadeel van payrolling is dat de payrollers zich minder verbonden voelen met het bedrijf. En er is een financieel nadeel: het uitbesteden van de administratieve druk kost een werkgever geld.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): taram

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets