Bezig met laden...

     X

     Bijzonder uitstel van betaling

     Fiscale effecten corona

     belasting, mkb, uitstel inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting
     Ondernemingen die betalingsproblemen ondervinden door het coronavirus kunnen de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. De regels zijn versoepeld, voor de eerste 3 maanden uitstel is geen verklaring van een derde deskundige meer nodig. Uitstel van betaling kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw), pensioenpremies en loonheffingen. Ook is het mogelijk de voorlopige aanslag aan te passen.
      
     Procedure
     Dat kan door een brief aan de Belastingdienst te sturen. In de brief vraagt u om uitstel van betaling en legt u uit hoe de onderneming door de uitbraak van corona in betalingsproblemen is gekomen. Nadat het verzoek is ontvangen stopt de Belastingdienst met invorderingsmaatregelen en wordt er automatisch drie maanden uitstel van betaling verleend. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen wordt niet opgelegd.

     Om bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen moet betalingsonmacht worden gemeld bij de Belastingdienst en/of het bedrijfspensioenfonds. De melding moet binnen twee weken worden gedaan nadat de belastingen of premies betaald hadden moeten worden. Bij niet tijdige melding wordt vermoed dat er sprake is van kennelijk onbehoorlijk bestuur en kan de Belastingdienst het bestuur hoofdelijk aansprakelijk stellen voor het niet betalen van de belastingen en premies.

     Minder administratieve lasten
     Voor betalingsuitstel van de eerste drie maanden is geen verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld een accountant of brancheorganisatie) vereist. Op deze manier worden de administratieve lasten beperkt. Er kan ook voor een langere termijn uitstel van betaling worden aangevraagd. De Belastingdienst zal dan vragen om aanvullende informatie aan te leveren (eventueel een verklaring van een derde deskundige).

     Omzetbelasting
     Heeft de onderneming te maken met klanten die annuleren? Dan kan de financiële schade hiervan worden beperkt door de btw over deze opdrachten snel terug te vragen. Wanneer de klant de gehele of gedeeltelijke overeengekomen vergoeding niet hoeft te betalen dan is het raadzaam hiervoor direct een creditfactuur uit te reiken. Zo kan de eerder in rekening gebrachte btw snel worden gecompenseerd. Oninbare vorderingen hebben daarbij speciale aandacht nodig; onder voorwaarden kan de btw hierover ook worden teruggevraagd.

     Verlaging voorlopige aanslag
     Is de verwachting dat de winst lager uitvalt en betaalt de ondernemer nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, dan is het mogelijk deze aanslag te wijzigen. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die in de eerste maanden van het jaar al is betaald, ontvangt de ondernemer het verschil terug. Voor de inkomstenbelasting te wijzigen via Mijn Belastingdienst, voor de vennootschapsbelasting via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

     NB. In de verrekening kan het ook zo zijn dat er moet worden bijbetaald, namelijk in het geval dat er later in het jaar weer winst wordt gemaakt. Als dat zo is, kan de voorlopige aanslag het beste opnieuw worden gewijzigd. Zo wordt voorkomen dat er bij de definitieve aanslag moet worden bijbetaald.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): thall

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets