Bezig met laden...

     X

     Deels betaald ouderschapsverlof in 2022

     Nieuwe 'negenwekenregeling' in aantocht

     ouderschapsverlof, werken, verlof, kind, werk, betaald
     Mensen met een pasgeboren kind krijgen vanaf augustus 2022 negen weken deels doorbetaald ouderschapsverlof. Het is de bedoeling dat ze daardoor werk en thuis beter kunnen combineren, en dat de economische zelfstandigheid van vrouwen toeneemt.

     Ouders mogen nu ook al 26 weken verlof opnemen tot de achtste verjaardag van hun kind, maar in principe onbetaald. Slechts een derde van de ouders maakt daarom van de regeling gebruik. Ouders kunnen straks tot de eerste verjaardag van hun kind aanspraak maken op de nieuwe 'negenwekenregeling'. Die compenseert de helft van hun dagloon.

     Verplichte EU-richtlijn
     Een EU-richtlijn verplicht Nederland het gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof in te voeren. Het wordt dan ook betaald door de overheid, via een uitkering van uitkeringsinstantie UWV, ter hoogte van de helft van hun salaris. Er is wel een maximum: de uitkering wordt niet hoger dan bruto 110 euro per dag (ruim 2.380 euro per maand).

     Ouders mogen het betaald verlof gespreid opnemen, bijvoorbeeld één dag per week. Voorwaarde is dat het wordt opgenomen in het eerste jaar na de geboorte van het kind. De overige zeventien weken blijven onbetaald, tenzij met de werkgever andere afspraken zijn gemaakt.

     Ouderschapsverlof staat los van zwangerschaps- en bevallingsverlof en geboorteverlof. De 'oude' ouderschapsregeling is een reden dat in veel huishoudens vrouwen parttime werken én voor kinderen zorgen, terwijl mannen vaker fulltime werken en minder zorgtaken hebben.

     Het blijft zo dat ouders tot hun kind acht wordt in totaal 26 weken verlof kunnen krijgen.

     Verschil met geboorte- en partnerverlof
     In Nederland hebben moeders en vaders recht op allerlei verschillende verloven. Zo is er het zwangerschaps-/bevallingsverlof van zestien weken voor moeders. Zij krijgen hun loon in die weken volledig uitbetaald, via het UWV.

     Voor partners is er het geboorteverlof, ook wel partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Lang was dat slechts twee dagen na de geboorte van het kind. Sinds vorig jaar krijgen partners vijf dagen vrij. Vanaf juli dit jaar wordt dat uitgebreid. Dan hebben partners recht op nog eens vijf weken aanvullend geboorteverlof. Ze krijgen dan 70 procent van hun loon, wederom via het UWV. Daarna is er dus nog de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen, voor moeders én partners.

     Het staat werkgevers overigens vrij om riantere verlofregelingen aan te bieden. Tot voor kort was Nederland een van de EU-landen met de meest beperkte partner- en ouderschapsverlofregelingen, samen met Ierland, Griekenland, Malta en het VK.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): mcintosh

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets