Bezig met laden...

     X

     GO-C houdt kredietstromen op gang

     Staatsgarantie op middelgrote en grote leningen

     krediet, GO-c,corona, bank, staatsgarantie, lening, steun, overheid, euro
     Het is op dit moment niet eenvoudig een banklening of bankgarantie te verkrijgen. Daarom heeft de overheid een specifieke faciliteit ter beschikking gesteld: de Garantie Ondernemingsfinanciering corona (GO-C). Een bank kan 80% of 90% staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen en daarmee haar risico verkleinen.

     Voor ondernemers / financiers
     De GO-C regeling is voor ondernemers die krediet nodig hebben. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om financiering voor liquiditeit veroorzaakt door corona voor elkaar te krijgen die anders niet mogelijk was geweest. De regeling is voor (middel)grote ondernemingen met substantiële activiteiten in Nederland en voor ondernemers in Bonaire, Sint Eustatius of Saba. 

     Als financier kunnen kredietinstellingen deelnemen die het bedrijf van bank mogen uitoefenen in een lidstaat van de Europese Unie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is verantwoordelijk voor de uitvoering.

     Staatsgarantie
     Door de GO-C kunnen banken een 80% of 90% staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen. Het percentage staatsgarantie is afhankelijk van de omzet van de onderneming. Leningen van maximaal € 150 miljoen zijn tot maximaal € 135 miljoen gegarandeerd.

     Die staatsgarantie verkleint het risico voor banken op te verstrekken liquiditeitsfinanciering als gevolg van corona en vergroot hun mogelijkheden om geld uit te lenen.

     Het budget voor 2020 is € 10 miljard (voor GO en GO-C samen).

     Voor de BMKB (Borgstelling mkb) is de staatsgarantie 67,5% van het totale kredietbedrag. Voor deze regeling is de looptijd inmiddels opgeschroefd van 2 naar 4 jaar. Voor een bv is wel de eis dat de meerderheidsaandeelhouder ook persoonlijk borg staat voor een deel van de lening.

     Aanvragen
     Voor een financiering met overheidsgarantie onder de regeling GO-C kan een onderneming zich wenden tot één van de tot de GO-C regeling toegelaten banken. Financiers kunnen hun garantieaanvraag tot 15 december 2020, 17:00 uur indienen bij RVO.

     Meer info aanvraag


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): dimb

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets