Bezig met laden...

     X

     Ziekteverzuim naar record

     Vooral in gezondheidszorg en industrie

     ziek, ziekteverzuim, gezondheidszorg, industrie, poortwachter
     Het ziekteverzuim onder werknemers is in het eerste kwartaal van 2020 opgelopen tot 5,2 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename deed zich voor in vrijwel alle bedrijfstakken. Sinds 2003 is het ziekteverzuim niet zo hoog geweest.

     De toename van het ziekteverzuim was in alle bedrijfstakken te merken, maar was vooral hoger in de gezondheidszorg en de industrie. Sinds het tweede kwartaal van 2017 is de gezondheidszorg de bedrijfstak met het hoogste ziekteverzuim.

     Het ziekteverzuim van 5,2 procent is een gemiddelde over de maanden januari, februari en maart en is deels beïnvloed door de uitbraak van het coronavirus. Het eerste ziektegeval in Nederland was voor zover bekend op 27 februari. 

     Een ziekteverzuimpercentage van 5,2 wil zeggen dat van elke duizend te werken dagen er 52 werden verzuimd wegens ziekte. 

     Gezondheidszorg en industrie
     Op basis van de nu beschikbare gegevens per bedrijfstak verzuimden werknemers in het eerste kwartaal van 2020 het meest in de gezondheidszorg en de industrie, beide 6,7%. Voor de gezondheidszorg betekent dit een iets hoger verzuim door ziekte dan in dezelfde periode in 2019, toen het 6,1% was. Ook daarvoor al was het percentage ziekmeldingen in de gezondheidszorg volgens het CBS bovengemiddeld hoog.

     De toename van het ziekteverzuim in de industrie is sterker dan in de gezondheidszorg: van 5,8% in het eerste kwartaal van 2019, naar 6,7% in hetzelfde kwartaal van 2020. Met een percentage van 6,2 is het ziekteverzuim in het openbaar bestuur ook bovengemiddeld. Het verschil met het jaar daarvoor (6,1% verzuim) is wel kleiner.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): drli

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets