Bezig met laden...

     X

     Helft wil graag thuis blijven werken

     Gunstig effect op balans en productiviteit

     thuiswerken, kantoor, anderhalve, productiviteit, reistijd

     Door de coronacrisis werkt Nederland zoveel mogelijk vanuit huis. En bijna de helft procent verwacht ook na corona vaker thuis te blijven werken. Een belangrijke reden hiervoor is dat het niet hebben van reistijd veel voordelen oplevert. Zo kan men zijn of haar eigen tijd beter indelen en is er meer tijd voor het gezinsleven. Dit blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 1.000 Nederlanders. Ook blijkt uit een andere peiling dat de arbeidsproductiviteit niet noemenswaard daalt door thuiswerken.

     Niet meer weg te denken
     Ondanks de versoepeling van de maatregelen blijft thuiswerken tot september het advies. Daar blijkt voldoende draagvlak voor. Uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank geeft 53% van de ondervraagden aan positief over thuiswerken te denken. Daarnaast zou 49% van de respondenten ook na de COVID-19 maatregelen graag (deels) vanuit huis te blijven werken. Bij vmbo opgeleiden ligt dit aanzienlijk hoger: 68% van de respondenten wil in de toekomst vaker gaan thuiswerken. De verwachting is ook dat de werkgever daar straks meer ruimte voor gaat aanbieden.

     Minder reistijd 
     De reductie van reistijd biedt tal van voordelen. Zo kunnen mensen hun eigen tijd beter indelen (61%) en geeft 29% aan meer quality time te hebben voor het gezinsleven. Mensen zonder kinderen geven aan meer te sporten dan voorheen (24%). Ook kunnen mensen zonder kinderen zich thuis beter concentreren dan op de werkplek (43%). Dit geldt niet voor mensen met kinderen: slechts dertien procent geeft aan meer te sporten en een kwart zegt zich beter te kunnen concentreren.

     Collega’s en 1,5-kantoor
     Het praatje bij het koffieapparaat wordt gemist. 59 Procent geeft aan zijn collega’s te missen. Bij hbo- en wo-opgeleiden geeft zelfs 65% aan dat collega’s worden gemist. Ook missen we de verandering in omgeving (39%). Maarten Naaijkens van Nationale Vacaturebank: 'Werk wordt altijd economisch benaderd maar bevat ook een groot sociaal component. Het praatje bij de koffiemachine wordt duidelijk gemist. Het werk op kantoor is dus ook niet volledig inwisselbaar met thuiswerken.' Zorgwekkend is ook dat een op de vijf respondenten aangeeft rug en/of nekklachten te krijgen. Voor dertien procent is eenzaamheid een reden om kantoorwaarts te willen gaan.

     Werkend Nederland verwacht weinig van de praktische uitvoering van de 1,5 meter aanpak op de werkplek. Op de vraag 'Ik denk dat het op mijn werk onmogelijk is om de 1,5 meter afstand te behouden' geeft 41% aan het hier (zeer) mee eens te zijn. 34% denkt dat het wel mogelijk is.

     Productiviteit
     De drastische toename van thuiswerken heeft de productiviteit van het personeel in Nederland niet significant geschaad, zo bleek uit een peiling van adviesbureau Willis Towers Watson onder 109 Nederlandse werkgevers. Daarin gaf 12% van de werkgevers aan dat nieuwe werkregelingen de productiviteit hebben verhoogd, 12% zei dat er geen verandering was opgetreden, terwijl 38% aangaf dat er slechts een kleine negatieve impact was op de productiviteit. Slechts 8% zei dat hun productiviteitsdaling gematigd was, en 2% noemde de daling groot.

     Bijna tweederde van de werkgevers (62%) zegt nu dat meer dan 75% van hun personeel op afstand werkt. Voor de corona-uitbraak zei de helft dat minder dan 10% van hun personeel op afstand werkte.

     Fervente thuiswerkers
     Voor corona waren Nederlanders ook al fervente thuiswerkers. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werkten in 2019 3,5 miljoen mensen geregeld thuis, op een beroepsbevolking van bijna 9 miljoen mensen. Van die thuiswerkers waren er 900.000 zelfstandig en ruim 2,5 miljoen in dienst. Van de hele groep thuiswerkers werkten er 1,3 miljoen standaard thuis, de overigen verdeelden hun werktijd tussen dagen op kantoor of locatie, en het eigen huis.
      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): tlob

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets