Bezig met laden...

     X

     Wat te doen met ongebruikte vakantiedagen?

     Verlof en covid-19

     vakantie, verlof, covid-19, wettelijk bovenwettelijk, rechten, uren
     Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven weet niet hoe ze met hun vakantiedagenbeleid om moeten gaan tijdens de huidige coronacrisis, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson. Een vijfde van de bedrijven zegt als gevolg van COVID-19 het beleid ten aanzien van ongebruikte jaarlijkse vakantiedagen te hebben aangepast. Twee op de vijf (39%) overweegt dit. 

     Berg vakantiedagen
     Dit is een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven en velen weten niet goed wat ze moeten doen. 39% staat toe dat vakantiedagen worden meegenomen naar volgend jaar, 18% zegt dat ongebruikt verlof verloren gaat en 1% koopt ongebruikt verlof terug. Bijna de helft (42%) weet echter niet wat ze aan het probleem moeten doen.

     Veel mensen vinden het zonde om vakantiedagen op te nemen tijdens de crisis omdat ze niet of beperkt naar het buitenland kunnen reizen. Daardoor zitten te veel werknemers op een steeds verder groeiende berg vakantiedagen, wat werkgevers extra problemen kan geven als er - hopelijk - economisch herstel optreedt. Het risico is dat iedereen vrij wil nemen als de crisis voorbij is en er veel personeel nodig is.

     Lange weekenden
     Bedrijven moeten samen met hun werknemers kijken naar de beste manier om met ongebruikt verlof om te gaan. De oplossing zal verschillen van bedrijf tot bedrijf. Een mogelijkheid kan zijn om mensen aan te moedigen lange weekenden op te nemen met een dag of twee verlof, en vaker dan normaal. Bedrijven kunnen hun medewerkers stimuleren om zoals gewoonlijk in de zomer vakantie te nemen op om te laden voor wat hopelijk een drukke tweede helft van het jaar zal zijn. Het vinden van een balans tussen het beschermen van gezondheid en welzijn aan de ene kant en bedrijfscontinuïteit aan de andere kant is uiteindelijk een kwestie van overleg tussen een bedrijf en zijn werknemers.

     Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen
     In het arbeidsrecht kennen we wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. In de wet staat dat de werknemer per jaar recht heeft op 4 x het afgesproken aantal arbeidsuren per week. Daar bovenop geven veel werkgevers nog extra (bovenwettelijke) vakantiedagen:
     • Wettelijke verlofuren vervallen 6 maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. De wettelijke verlofuren die worden opgebouwd in 2020 vervallen dan ook op 1 juli 2021. (NB. Wettelijke verlofuren die zijn opgebouwd in 2019 vervallen per 1 juli 2020).
     • Bovenwettelijke verlofuren verjaren pas 5 jaren na het jaar waarin ze zijn opgebouwd.
     In principe heeft de uitbraak van het coronavirus geen invloed op de wettelijke geldigheid van verlof. Wel is het mogelijk af te spreken dat verlofuren langer houdbaar blijven en niet vervallen. Werkgever en werknemer kunnen dan bijvoorbeeld afspreken dat de verlofuren die per 1 juli vervallen worden opgenomen voor 1 januari komend jaar. Leg dat wel goed schriftelijk vast.
     En andersom:  het is voor een werkgever in beginsel ook niet mogelijk om een werknemer 'verplicht' met vakantie te sturen. Indien deze mogelijkheid vooraf schriftelijk is overeengekomen met een werknemer in de arbeidsovereenkomst of CAO, kan dit anders zijn. Hieraan zijn wel (strenge) voorwaarden verbonden.

     Over het onderzoek
     De COVID-19 Pulse Survey 2020 is in april 2020 uitgevoerd onder een breed scala aan werkgevers in heel Europa, waaronder Nederland. De 109 Nederlandse respondenten hebben wereldwijd ongeveer 2 miljoen werknemers in dienst.
      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): erol

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets