Bezig met laden...

     X

     AOV zelfstandigen strijdig met Europees recht

     Inbreuk vrijheid van ondernemerschap

     aov, zelfstandigen, arbeidsongeschikt, ondernemer, Europees, recht

     Een aparte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is strijdig met het Europees recht. Dat is de conclusie van een juridische analyse die in opdracht van de Werkvereniging, een belangenvereniging van zelfstandigen, is uitgevoerd.  "
      
     In het Pensioenakkoord hebben werkgevers- en werknemersorganisaties afgesproken dat er een aparte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen moet komen.
     De Werkvereniging heeft laten toetsen of dat in het licht van Europese wetgeving überhaupt wel mogelijk is. Daruit blijkt dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering die uitsluitend geldt voor zelfstandigen, op verschillende punten strijdig is met het Europees recht. Het kabinet heeft dus een groot probleem als dit voorstel wordt overgenomen. 
      
     Niet houdbaar
     Het voorstel is niet houdbaar als het wordt getoetst aan de Europese Dienstenrichtlijn en het EU-Werkingsverdrag. De conclusie is dat een verplichte AOV enkel en alleen voor zelfstandigen een ongerechtvaardigde belemmering voor de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten vormt. Bovendien wordt met dit voorstel inbreuk gemaakt op de grondrechtelijke vrijheid van ondernemerschap, zoals is vastgelegd in het EU-Handvest. 
      
     Uit een eerdere enquête van de Werkvereniging bleek dat 78 procent van de zzp’ers zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering ook helemaal niet wil. 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): hda

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets