Bezig met laden...

     X

     Thuiswerker meer tevreden, minder productief

     Hoe meer ervaring, hoe positiever

     thuiswerken, productief, afleiding, focus, werkbalans,werktevredenheid

     Drie op de vier Nederlanders kan naar eigen zeggen goed omgaan met thuiswerken. Werk en privé lopen dan snel door elkaar heen, want thuiswerken betekent niet alleen een andere manier van werken, maar ook een andere werkomgeving. Thuiswerken heeft een positief effect op de werktevredenheid, omdat de interne communicatie meer tijdig plaatsvindt. Dat effect gaat niet op voor de productiviteit, omdat men meer afgeleid wordt, aldus een onderzoek onder 1500 Nederlanders.
      
     Tijdig
     De tevredenheid over het werken wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,0. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van de situatie voor corona, toen Nederlanders de tevredenheid met een 7,4 beoordeelden. Een verklarende reden is in de communicatie te vinden. In de situatie voor corona waren leiderschap en communicatie de thema’s met de meeste invloed op de algehele tevredenheid. Het contact met de leidinggevende, net als de samenwerking met collega’s, verloopt, ondanks het thuiswerken nu goed.
     Opvallend is dat het delen van belangrijke informatie, wat voor corona het primaire verbeterpunt was, nu vaker op tijd gebeurt. In de situatie voor corona ontving 40% van de Nederlanders belangrijke informatie op tijd, nu is dat 66%.
      
     Minder productief
     De positieve invloed van het thuiswerken op de tevredenheid van werkend Nederland gaat niet op voor de productiviteit: 41 procent is minder productief als gevolg van het thuiswerken. Vaak genoemde redenen hiervoor zijn afleiding door andere personen in huis of huishoudelijke taken, minder druk of andere werkzaamheden en beperkingen in werkomstandigheden en/of werkplek (denk aan slechte verbinding, geen goede bureaustoel of tafel), logische aspecten bij thuiswerken.

     Toch geeft zeventien procent aan thuis productiever te werken, met als redenen: meer focus, minder stoorzenders of nutteloze vergaderingen en een betere werktijdindeling. De werk-privé balans hangt sterk samen met productiviteit. Hoe meer de werkuren verspreid worden over de dag, hoe productiever. Datzelfde geldt voor het aanhouden van normale routines en het vaker nemen van pauzes.
      
     Ervaring geeft positief effect
     Een belangrijke factor in de algemene ervaring van het thuiswerken is de mate waarin Nederlanders al gewend waren om thuis te werken. Het thuiswerken verloopt in alle opzichten beter wanneer iemand voor corona ook regelmatig thuiswerkte: men is dan tevredener, productiever en beschikt vaker over de benodigde middelen om het werk goed uit te kunnen voeren.

     Dat laatste is volgens de respondenten een aandachtspunt voor het verbeteren van het thuiswerken, net als duidelijk blijven communiceren over veranderingen en belangstelling of waardering tonen. Ondanks deze aandachtspunten heeft (af en toe) thuiswerken zeker voordelen, want hoe meer ervaring hoe beter het thuiswerken bevalt.

     Parttime thuiswerken
     De Denktank Coronacisis – met deelnemers uit de SER, PBL, WRR en VNG – heeft op verzoek van de overheid advies uitgebracht over dit onderwerp. Een deel van de week thuiswerken en spreiding van werktijden zijn daarom twee maatregelen die in het advies genoemd worden als optie, om bijvoorbeeld het risico van het openbaar vervoer als besmettingsbron te verkleinen. De Denktank ziet daarbij werkweken voor zich waarin mensen bijvoorbeeld maar één dag per week fysiek naar kantoor gaan en de rest van de tijd thuiswerken. Spreiding van werktijden moet leiden tot een betere verdeling van passagiers over de dag. 

     Verder ziet de Denktank een rol weggelegd voor de regio: kantoren in grote steden kunnen kleinschalig werkplekken ‘inkopen’ in bepaalde regio’s. Bibliotheken worden genoemd, maar bedrijven kunnen ook gezamenlijk leegstaande kantoorruimte huren. Werknemers kunnen dan een deel van de tijd werken op deze werkplekken, die ze per fiets kunnen bereiken en waar ze dan toch collega’s kunnen ontmoeten.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): tsilb

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets