Bezig met laden...

     X

     Aanpassing Faillissementswet per 1 oktober

     Schuldeisersakkoord in Whoa

     faillissement, whoa, schuldeisersakkoord, homologatie, schuld, wet

     De Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa) is aangenomen door de Tweede Kamer. Een ondernemer in financiële moeilijkheden heeft daarmee sneller de mogelijkheid problematische schulden te herstructureren, waardoor faillissementen en baanverlies kunnen worden voorkomen. De wet gaat naar verwchting 1 oktober in.
      
     De wet zorgt er voor dat schulden sneller geherstructureerd kunnen worden. Dat is belangrijk om faillissementen en baanverlies te voorkomen. De schuldenaar kan proberen om samen met de schuldeisers, buiten faillissement, tot een akkoord te komen. Daarna wordt dat akkoord voorgelegd aan de rechter die de eerlijkheid van de procedure en de verdeling beoordeelt.

     Na het 'homologeren' van het akkoord door de rechter, die daarmee zijn goedkeuring geeft, wordt het akkoord ook opgelegd aan schuldeisers die in zijn ogen onterecht medewerking weigeren. Schuldeisers of aandeelhouders die niet met het akkoord instemmen, worden er dan toch aan gebonden. Dat is nu nog niet mogelijk. Een onderneming moet vaak noodgedwongen faillissement aanvragen als een schuldeiser geen medewerking verleent.

     Zachte landing
     De Whoa maakt een beheerste afwikkeling mogelijk en kan zo worden gebruikt voor een zachte landing, waarbij de schuldeisers in een betere positie zullen worden gebracht dan wanneer een faillissement plaatsvindt. Een faillissementsprocedure is duur en kan lang duren. Bovendien heeft een faillissement heftige gevolgen voor de schuldenaar, die bij een persoonlijk aansprakelijkheid alles kan kwijtraken wat hij heeft opgebouwd. Bij de aanpassing zijn zowel ondernemer als schuldeisers gebaat.

     Het wetstraject duurde bijna 8 jaar. Een aantal partijen vond dat de positie van de mkb’er te wensen over liet in het oorspronkelijke wetsvoorstel. Sindsdien zijn veel voorgestelde amendementen en moties aangenomen, waaronder een amendement dat regelt dat kleine mkb'ers en zzp'ers altijd recht houden op een minimumpercentage van het geld dat ze nog tegoed hebben. De Whoa geldt nadrukkelijk voor ondernemingen die beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog levensvatbaar zijn. Gaat ook de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel, dan kunnen deze ondernemingen worden geherstructureerd voordat zij in faillissement belanden.

     Als een onderneming gebruik maakt van de Whoa kan de rechtbank een deskundige benoemen die specialist is passend bij de grootte van de omvallende onderneming. De mkb-accountant kan deze rol op zich nemen vanwege zijn financieel-economische kennis van het mkb.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): cea

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets