Bezig met laden...

     X

     Technologietrends volgens Gartner

     Multi-experience platforms en meer

     IT, ICT, technologie, trend, blockchain, platform
     Elk jaar publiceert het IT onderzoeks- en adviesbureau Gartner de belangrijkste trends technologie. Een overzicht van acht trends voor 2020. 

     Trends technologie 2020

     1. Hyper-automatisering
     Hyper-automatisering is het gebruik maken van moderne technologieën (denk aan kunstmatige intelligentie en machine learning) om business processen te automatiseren en kennis van mensen te vergroten. Hyper-automatisering gaat verder dan het automatiseren van een breed scala aan tools maar heeft ook te maken met verdere verfijning van het automatiseren, door meer te ontdekken, analyseren, ontwerpen, meten en bewaken.

     2. Multi-experience
     Multi-experience betreft de trend waarbij de inzet van technologie niet zorgt voor één vorm van interactie, maar waarbij meerdere vormen van interactie mogelijk worden gemaakt. Voorbeeld: Domino’s pizza werkt met een multi-experience platform, dat meer biedt dan alleen de mogelijkheid om online een pizza te bestellen. Het platform biedt namelijk ook een pizzatracker en is te integreren in een systeem dat gebruikt maakt van slimme loudspeakers. De volgende stap is integratie van technologie waarbij het bezorgen van een pizza door een zelfrijdend voertuig cq een drone mogelijk wordt.

     3. Democratisering van kennis
     Bij democratisering van technologie gaat het om de trend dat mensen makkelijker toegang krijgen tot technische of zakelijke kennis zonder uitgebreide trainingen.

     4. Human Augmentation
     Human Augmentation (menselijke verbetering) is het gebruik van technologie en wetenschap om de coginitieve en fysieke ervaringen en prestaties van mensen te verbeteren. Voorbeeld: met human augmentation kunnen mensen onder meer beter zien, horen, kunnen ze veel meer kilo’s tillen (door toevoeging van een exoskelet, dat is een een draagbaar skelet dat iemand zelf kan aansturen) enz.

     5. Transparantie en traceerbaarheid
     Toepassing van steeds meer moderne technologie brengt naast voordelen ook aandachtspunten met zich mee. Een daarvan is het privacyaspect. Trend 5 heeft daar mee te maken. Want organisaties gaan cq moeten hier meer aandacht aan besteden. Dat betreft meerdere aspecten zoals ethiek (heeft de organisaties morele principes  voor het gebruik van persoonlijke data, algoritmes e.d.) en integriteit (heeft de organisatie kennis en ervaring om systemen te ontwerpen waarin de kans op ongepast gebruik van persoonlijke gegevens wordt gereduceerd). Het woord ‘vertrouwen’ speelt bij deze trend een grote rol.

     6. Autonome dingen
     Autonome dingen zijn fysieke apparaten die kunstmatige intelligentie gebruiken om functies te automatiseren die daarvoor door mensen werden uitgevoerd. Denk onder meer aan drones of autonoom varende schepen.

     7. Blockchain
     Blockchain (een soort database voor de opslag van transacties, zoals betalingen met een digitale munt of contracten, diploma’s of eigendomsbewijzen) zet volgens Gartner verder door.  Blockchain is op dit moment nog slecht toepasbaar, maar dat moet in 2023 een stuk verbeterd zijn, is de verwachting.

     8. Kunstmatige intelligentie en beveiliging
     Nu kunstmatige intelligentie vaker wordt toegepast en gebruik maakt van bijvoorbeeld internet of things-apparaten die met elkaar verbonden zijn, betekent dat ook het ontstaan van nieuwe beveiligingsuitdagingen. Anders gezegd:  systemen die met kunstmatige intelligentie werken moeten beschermd worden en organisaties doen er goed aan te anticiperen op misbruik van kunstmatige intelligentie door aanvallers.

     Lees meer 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): jtik

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets