Bezig met laden...

     X

     Kantoorkosten maken pas op de plaats

     Per m2 en per fte

     kantoor, kosten, fte, vvo, facilitair, index,nen, huur, inrichting,ict

     De gemiddelde kosten voor bedrijven in Europa om een fulltime equivalent (fte) een jaar te laten werken op kantoor zijn gestegen met 2% en komen uit op 9.763 euro. In Nederland zijn de uitgaven opgelopen met 3% naar 9.360 euro per fte. Daarmee liggen de kosten in Nederland net onder het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit de Occupier Cost Index*. In 2019 blijven de facilitaire kosten per vierkante meter (vvo) vrijwel gelijk aan die van 2018.

     In Nederland namen de kosten vooral toe door oplopende uitgaven aan gebouw & infrastructuur. In deze categorie liepen de kosten op met 5% tot 5.079 euro. Daarmee is dit onderdeel verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totaalbedrag. Deze stijging is niet alleen toe te schrijven aan hogere huren. Vooral de kosten voor parkeren en de werkplekinrichting stegen. Aan de andere kant daalden de schoonmaakkosten.

     Bulgarije goedkoopste locatie Europa
     Ondanks een inflatie van 5% en 10% hogere arbeidskosten blijft Bulgarije net als vorig jaar veruit het goedkoopste land in Europa. Bulgarije heeft de laagste huurprijzen en arbeidskosten van alle landen. Hierdoor bedragen de uitgaven voor bedrijven slechts 2.608 euro per jaar per fte.

     Slowakije staat tweede op lijst van meest voordelige landen. Hier zijn bedrijven bijna 4.100 euro kwijt aan kantoorkosten. Kroatië maakt de top drie compleet. Vooral door teruglopende huisvestingskosten namen de totale kosten af met 4%, de grootste daling in Europa.

     Zwitserland duurste plek in Europa
     Zwitserland is opgeklommen tot het duurste land van Europa. Vorig jaar daalden de kosten door lagere huisvestingskosten nog met 12%, maar dit jaar stegen zij weer met 1%. Hierdoor liepen de uitgaven op naar 18.336 euro per fte, zeven keer zoveel als in Bulgarije.

     De andere twee landen uit de inmiddels traditionele top drie van duurste landen zijn Noorwegen en Zweden. Hier werd respectievelijk 18.143 euro en 17.857 euro per fte betaald. De kosten in Noorwegen bleven in de afgelopen periode gelijk en die in Zweden daalden met  2%.

     Kantoorkosten per vierkante meter
     In 2019 blijven de facilitaire kosten per vierkante meter (vvo) vrijwel gelijk aan die van 2018: € 490,30 (exclusief btw), zo blijkt uit de NFC Index Kantoren 2019**. 

     In 2019 steeg het vloeroppervlak per werkplek met 1,5% naar 20,1 m² vvo. 

     Het gemiddelde serviceniveau, gemeten over de dienstverlening bij Gebouw & Infrastructuur en Mens en Organisatie, bedraagt respectievelijk 5,9 en 5,7 op een schaal van 1 tot 10. De kosten voor Gebouw & Infrastructuur over het geheel een lichte daling laten zien. Onderliggend zien we met name lagere kosten voor Accommodatie en hogere kosten voor Tactisch Management en Schoonmaak.

     De kosten voor Mens en Organisatie dalen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een duidelijke daling bij Document Management. De kosten voor Tactisch Management en Restaurant en Automaten laten een stijging zien.

     ICT-kosten stijgen
     De ICT-kosten laten eveneens een stijging zien. Binnen deze kostensoorten zijn er met name hogere kosten voor de ICT Service Desk naast een toenemende implementatie van de cloudwerkplek. Dit zorgt voor hogere kosten voor Werkplekbeheer en lagere kosten op Centrale & Gedistribueerde Diensten.

     Er is een duidelijke toename zichtbaar in de kosten voor Strategisch Management en functies die met name wordt veroorzaakt door hogere kosten voor Duurzaamheid, Kwaliteit, FM Service Desk en Inkoop.


     *) De Occupier Cost index van Colliers  is samengesteld op basis van data uit 29 landen, 4.000 gebouwen, meer dan 25,9 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,92 miljoen fte’s. In de Occupier Cost Index worden alle kosten vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. Deze norm kent vier categorieën: gebouw & infrastructuur, mens & organisatie, ICT en management. 
     **) De Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) verzamelt jaarlijks de facilitaire kosten per m² verhuurbaar vloeroppervlak in kantooromgevingen en per m² bruto vloeroppervlak in het onderwijs.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): bka

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets