Bezig met laden...

     X

     Vooral grotere bedrijven vragen loonoffer

     Een derde van bedrijven in problemen

     loonoffer, economisch, ww, rechten, werknemer, werkgever

     Bedrijven vragen 1 op de 25 gevallen een deel van het salaris in te leveren vanwege de coronacrisis. Door de coronacrisis verkeert 1 op de 3 ondernemers in financiële problemen door de coronacrisis. Met name bedrijven met meer dan 250 werknemers vragen om een loonoffer. Bij een groot deel kondigde de werkgever dit zonder overleg aan. Dat komt naar voren na een peiling van CNV onder 1600 leden.
      
     Met name bedrijven met meer dan 250 werknemers vragen om een loonoffer. Bij een groot deel (41%) kondigde de werkgever dit zonder overleg aan. Volgens het CNV verwacht nog bijna een op de tien werkenden dat hen om een loonoffer zal worden gevraagd.

     Eenzijdig loon inhouden is niet zomaar mogelijk, ook omdat veel ondernemers staatssteun ontvangen om de salarissen door te betalen. 

     Van de ondervraagden geeft 42% aan dat een loonoffer voor hen financieel niet haalbaar is, 16 procent weet het nog niet.

     Risico loonoffer
     Bijna driekwart (73%) van de werknemers heeft geen idee wat zijn rechten zijn als de werkgever om een loonoffer vraagt. Slechts een op de vijf is bereid dit te doen als het slecht gaat met het bedrijf waar hij of zij werkt. 85 procent verwacht overigens dat een loonoffer niet nodig is om het bedrijf te redden.

     Vaak weten werknemers niet wat hun rechten zijn. Wie akkoord gaat met een lager loon, kan een lagere WW-uitkering krijgen als een bedrijf alsnog omvalt, voor de gehele duur van de WW (2 jaar).

     Eenderde in financiële problemen
     De druk op de lonen komt rechtstreeks voort uit de financiële problemen waar bedrijven mee kampen. Ruim een derde van Nederlandse ondernemers zit in de financiële problemen door de coronacrisis. Een op de tien verwacht zelfs failliet te gaan., zo kwam naar voren uit onderzoek door actualiteitenprogramma EenVandaag onder 2000 ondernemers en zzp’ers.

     Meer dan de helft ondervraagden geeft aan dat hun financiële situatie slechter is dan voor de virusuitbraak. Ruim een derde heeft minder werk door de crisis, een op de acht verwacht binnenkort minder werk. Nog eens 13 procent zit nu al zonder werk. Dat komt doordat veel ondernemers nog niet op volle kracht kunnen werken vanwege de 1,5 meter afstand en andere veiligheidsmaatregelen. 

     Minder optimistisch
     Daarnaast zijn ondernemers veel minder optimistisch over de overheidssteun. Waar in maart nog 87% van ondernemers positief was over de maatregelen van de overheid, is dat nu naar 45%t gezakt, 38% staat er nu zelfs negatief tegenover. Ook vindt de meerderheid van de ondernemers dat de overheid te veel aandacht geeft aan het beteugelen van het virus in plaats van met het oplossen van de economische problemen.

     Sommige ondernemers met personeel, die meededen aan het onderzoek, moesten noodgedwongen afscheid nemen van hun medewerkers. Bijna een kwart maakt minder of geen gebruik meer van uitzendkrachten. 8% koos ervoor om contracten niet te verlengen en 2% moest vast personeel ontslaan.

      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): kentee

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets