Bezig met laden...

     X

     Minimumtarief zzp'er van de baan

     Ook geen zelfstandigenverklaring

     zzp'er, zelfstandigenverklaring, tarief, aov, schijnzelfstandig
     Het kabinet trekt een wetsvoorstel in om zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) een minimumuurtarief te laten verdienen. Dat maakt minister Wouter Koolmees onlangs bekend. Er waren te veel bezwaren tegen het voorstel. Het kabinet zoekt naar een andere manier om te lage tarieven tegen te gaan.

     Om de zzp’ers aan de 'onderkant' van de arbeidsmarkt te beschermen tegen armoede en schijnzelfstandigheid wilde het kabinet een minimumtarief van 16 euro per uur invoeren. Dat bedrag zou voldoende moeten zijn om van te leven en om daarnaast bijvoorbeeld een verzekering voor arbeidsongeschiktheid te nemen. Voorlopig vertrouwt Koolmees op overleg tussen werkgevers, vakbonden en andere belanghebbenden over afspraken om te lage uurtarieven voor zelfstandigen tegen te gaan. 

     Uurtarief
     Ongeveer 75.000 zzp’ers verdienen minder dan 15 euro per uur, bijvoorbeeld in de bouw, de zorg of bij de postbezorging. Vakbond CNV vond het minimumtarief van 16 euro per uur veel te laag en wil dat zzp’ers minstens 25 euro per uur verdienen

     Met de plannen wilde Koolmees zzp’ers en opdrachtgevers meer duidelijkheid geven over hun relatie, en dus voorkomen dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Het kabinet slaagde er echter niet in vast te stellen welke uren precies moeten worden meegerekend. De regels moesten gelden voor een grote diversiteit aan opdrachten, het is niet mogelijk gebleken om hier eenvoudig toepasbare regels voor te bedenken.

     De maatregelen zouden de zelfstandigen grote administratieve lasten zouden bezorgen, er veel onduidelijkheid zou ontstaan en de regels niet uitvoerbaar en handhaafbaar zouden zijn voor instanties. Ook de Commissie Regulering van Werk – die begin 2020 een adviesrapport uitbracht – benadrukte dat regulering via de tarieven diverse nadelen heeft. Meerdere partijen opperden om alleen in risicosectoren een minimumtarief in te voeren, maar daar ziet het kabinet geen heil in. De maatregelen zijn daarmee van de baan. Dat geldt echter niet voor de onderliggende problemen van zzp’ers. Het kabinet blijft daarom zoeken naar manieren om de positie van zzp’ers te verbeteren.

     Ook geen zelfstandigenverklaring
     Ook de zelfstandigenverklaring is van de baan. Deze zou juist gelden voor de 'bovenkant van de markt'; de zelfstandigen die minimaal 75 euro per uur vragen. Bij opdrachten voor langer dan een jaar geeft zo’n verklaring opdrachtgever en ondernemer meer zekerheid.

     Een dergelijke verklaring is online aan te vragen, in de afgelopen periode is hiermee getest. Deze webmodule moet helpen te bepalen of een zzp’er fiscaal gezien als zelfstandige of als werknemer werkt en dus of de opdrachtgever wel of geen loonheffingen behoort af te dragen. Bij bijna de helft van de opdrachtgevers die zzp’ers inhuren, gaf de webmodule bij het testen aan dat er waarschijnlijk sprake was van een dienstbetrekking. Naar verwachting kunnen organisaties en zzp’ers dit najaar in een pilot vrijwillig van de webmodule gebruikmaken. Het zogeheten handhavingsmoratorium – dat gekoppeld is aan de webmodule – was eerder al verlengd tot in ieder geval 1 januari 2021.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): azken

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets