Bezig met laden...

     X

     Nieuwe NEN-norm voor coronaproof kantoor

     Gratis advies, geen verplichting

     ergonomie, kantoor, nen, norm, corona, arbo, gezondheid
     Normeringsinstituut NEN heeft een norm met ergonomische eisen voor de oppervlakte en inrichting van kantoorwerkplekken in het kader van COVID-19-maatregelen gepubliceerd. In de bestaande normen en richtlijnen voor werkplekken wordt geen rekening gehouden met 1,5 meter afstand op de kantoorwerkplek. De NEN-spec geeft aanbevelingen voor de specifieke situaties van kantoorwerkplekken. De norm is gratis te downloaden.
       
     Er is grote behoefte aan kennis over de juiste inrichting van werkplekken en kantoren nu er rekening moet worden gehouden met Covid-19. Alleen als die inrichting coronaproof is, kunnen mensen terug naar kantoor. Normeringsinstituut NEN heeft daarom nu nieuwe, tijdelijke en niet-verplichte normen vastgelegd, de zogenoemde NEN-spec. De norm is tot stand gekomen door input van zowel NEN-experts en vakinhoudelijke experts als commerciële partijen. Uitgangspunt is om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

     In de NEN-spec komen aan bod: arbeidsomstandigheden en RI&E, vloeroppervlakte algemeen, toegang en doorgang in een kantoorvertrek, aanbevelingen voor gedragsregels, bewegingsruimte, scheidingswanden, vluchtroutes en nooddeuren, fysische factoren, voorbeeldberekeningen en bijzondere ruimtes.

     Zo is bijvoorbeeld aangegeven hoeveel vierkante meter er per medewerker nodig is voor bepaalde soorten werkplekken:
     • 8 m2 voor een medewerker op enkele werkplek die rondom vrije ruimte heeft voor passerende mensen.
     • 6 m2 voor een medewerker op een werkplek grenzend aan een andere werkplek die niet in gebruik is of die is afgegrensd met scheidingswanden.
     • 4 m2 voor een medewerker op een werkplek indien er geen sprake is van een loopzone om de werkplek, en de werkplek is afgeschermd door scheidingswanden of omgeven is door lege werkplekken.
     Daarbij wordt geadviseerd om zones duidelijk aan te geven, bijvoorbeeld de ruimte rondom de werkplek en de looproutes. Voor de looproutes met eenrichtingsverkeer wordt een minimale breedte van 2,1 meter geadviseerd. Voor tweerichtingsverkeer 3,0 meter, tenzij een scheidingswand middenin de looproute wordt geplaatst.

     Scheidingswanden
     Scheidingswanden kunnen een alternatief zijn op het toepassen van de afstand van 1,5 meter tussen personen om bescherming tegen besmetting te bieden. Deze kunnen geplaatst worden tussen werkplekken, tussen een werkplek en de looproute en tussen looproutes. In de NEN-spec zijn specificaties voor de scheidingswanden te vinden, bijvoorbeeld de minimale hoogte in verschillende situaties.

     Hou bij de plaatsing van wanden rekening met de effecten die deze kunnen hebben op de akoestiek, luchtstromen, ventilatie en lichtinval.

     Actualisering
     Het navolgen van de NEN-spec is niet verplicht. Voorlopig is hij zes maanden geldig en het NEN stelt deze te zullen actualiseren als er nieuwe inzichten of ontwikkelingen zijn. De NEN-spec 2:2020 versie 1.1 nl Ergonomie is gratis te downloaden bij NEN na het aanmaken van een gratis account. Op deze pagina zijn ook andere coronagerelateerde normen te vinden.

     De spec bevat aanbevelingen en heeft dus geen verplichtend karakter, is maximaal zes maanden geldig en heeft niet de formele status van een normdocument, zoals een NTA, NPR of NEN. Een spec kan worden geactualiseerd als nieuwe inzichten of ontwikkelingen daarom vragen.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): sena

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets