Bezig met laden...

     X

     Er komt een wettelijke updateplicht

     Ook voor apps, games en streamingdiensten

     wet, updateplicht, software, apps, games, streamingdienst, Netflix
     Het kabinet wil het aanbieden van updates verplicht stellen en die verplichting moet ook gaan gelden voor losse software. Consumenten hebben in die opzet dan ook recht op updates van bijvoorbeeld games en streamingsdiensten zoals Netflix en Spotify.

     Verkopers zijn in de toekomst dan verantwoordelijk voor de garantie op updates. Zij zullen hierover afspraken moeten maken met een fabrikant of de leverancier.
     Hoe lang de updates verplicht blijven, zal per product verschillen. Voor dure producten zal dit langer zijn, zoals dat ook bij garanties geldt. Over het algemeen wordt gekeken naar 'wat redelijk is voor een consument'. De veiligheid van dit soort producten schiet sowieso nog te vaak tekort, vindt het kabinet. Nederland gaat daarom in Brussel lobbyen voor 'het stellen van wettelijke minimumeisen voor de digitale veiligheid'.

     Eerder was duidelijk dat de wettelijke updateverplichting zou moeten gelden voor 'slimme' apparaten, nu is ook duidelijk dat dat ook software onder het voorstel valt.

     Vergeten updates
     Uit onderzoek bleek eerder dit jaar dat meer dan de helft van de Nederlanders updates van slimme apparaten uitstelt of zelfs helemaal vergeet, terwijl dit kan leiden tot gaten in de beveiliging van producten.

     Met een campagne, #doejeupdates, probeert het kabinet mensen ertoe aan te zetten toch op tijd hun updates uit te voeren. Consumenten zouden zich zo meer bewust moeten worden van de risico's, verkopers worden verplcht extra bescherming te bieden door updates aan te bieden en fabrikanten zouden veiligere apparaten moeten gaan maken, aldus het kabinet.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): mecc

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets