Bezig met laden...

     X

     Behoefte aan kantoorruimte krimpt fors

     Thuiswerken nieuwe norm

     thuiswerken, kantoor, ruimte, werving, leidinggeven, management

     Ruim twee derde van de bedrijven verwacht de huidige kantoorruimte fors te zullen inkrimpen doordat personeel meer thuiswerkt. Dat meldt adviesbureau KPMG op basis van wereldwijd onderzoek onder ruim 1800 leiders van ondernemingen. De ondervraagden verwachten dat die trend zich doorzet.

     Een derde kantoorruimte voor flexibel gebruik
     In 2030 zal 30% van alle kantoorruimte flexibel worden gebruikt. Door het thuiswerken zijn werknemers ook minder bereid om ver te reizen. Werknemers gaan straks enkel naar kantoor om mensen te ontmoeten en te vergaderen. Van negen tot vijf aanwezig zijn is niet meer nodig, het meeste kan thuis gedaan worden. Grotere werkgevers overwegen om op verschillende plaatsen een flexkantoor te huren, waardoor er kleinere kantoorhubs door het land ontstaan, in plaats van een trek naar een centraal punt. Dat is de conclusie van een onderzoek van vastgoedconcern JLL onder 3000 klanten.

     Een groot overschot aan kantoren verwacht men op korte termijn niet in Nederland, hoewel sommige grote dienstverleners door al het flexwerk misschien wel de helft van de kantoorvloer af kunnen stoten. In sommige landen worden werkplekken ruimer, ook om de nieuwe ontmoetingsfunctie beter te ondersteunen, maar in Nederland is dat minder noodzakelijk, omdat een werknemer hier gemiddeld al 12 tot 15 vierkante meter tot zijn beschikking heeft, aldus JLL.

     Kantoorhubs
     Welke vorm het flexibele kantoor van de toekomst aanneemt is nog onduidelijk. JLL laat in de onderstaande infographic zien uit hoeveel alternatieven werkgevers kunnen kiezen.


     bron: Jll

     Een bedrijf kan bijvoorbeeld een abonnement kopen op een netwerk van gedeelde werkruimtes of tijdelijk een op maat ingericht kantoor in te trekken. Kleinere bedrijven kunnen wellicht voor nog meer flexibiliteit kiezen, door ruimtes voor een dagdeel of een aantal uur te boeken.
     Door niet meer afhankelijk te zijn van een groot vast pand, kunnen bedrijven inspelen op de groeiende behoefte van werknemers om niet ver te reizen naar kantoor.

     'Grotere werkgevers overwegen om op verschillende plaatsen een flexkantoor te huren, waardoor er kleinere kantoorhubs door het land ontstaan, in plaats van een trek naar een centraal punt', stelt Bertens in De Telegraaf.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): buz

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets